Днями на засіданні Кіровоградського міськвиконкому було вирішено винести питання про проведення місцевого референдуму з приводу перейменування міста на чергове засідання сесії міської ради. Ініціаторами стали відразу п’ять фракцій міської ради: БЮТ, ПР, НУ, Ліберальної партії України і Блоку Литвина. Проти перейменування виступали лише комуністи. Сесія прийняла з цього приводу позитивне рішення — «за» проголосувало 46 депутатів із 61 зареєстрованого на засіданні.

Місцевий референдум планується сумістити з дочасними виборами до Верховної Ради України. За словами членів виконкому, це дасть можливість значно зменшити витрати на його проведення. Адже витрачатися доведеться тільки на друк бюлетенів і платню членам комісій.

З історичних джерел. Свята Єли-завета — мати святого Івана Хрестителя, сестра святої Анни, матері Пресвятої Богородиці.

«Початок вивчення археологічного минулого нинішнього Кіровограда та його околиць майже збігається в часі з будівництвом фортеці Cв. Єлизавети. Саме у 1763 р. за 30 верст на північний схід від фортеці було розкопано скіфський курган кінця VІІ — початку VІ ст. до н. е., відомий серед місцевого населення під назвою Литої, або Червоної могили. Ініціатором розкопок був губернатор Новоросійського краю, генерал-поручик О. П. Мельгунов, ім’ям якого курган почали називати у науковій літературі. Розкопки кургану започаткували вивчення археологічного минулого краю і скіфську археологію взагалі», — пишуть у своєму історичному дослідженні історики-краєзнавці П. Кизименко, М. Тупчієнко, П. Босий.

Власне, назву Кіровоград місто отримало 1939 року. Відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР про утворення Кіровоградської області з центром в місті Кіровому з перейменуванням його на Кіровоград.