Ранкове засідання 22 жовтня

За п’ять хвилин до початку пленарного засідання представники фракції БЮТ заблокували президію та трибуну Верховної Ради. Щоправда, депутати дали змогу Першому заступнику Голови Верховної Ради Олександру Лавриновичу відкрити ранкове засідання.

Оскільки порядок денний не сформований остаточно, і депутати з фракції БЮТ блокують роботу сесії, оголошується перерва на одну годину, сказав він. І запросив лідерів фракцій на нараду.

Блокування трибуни лідер фракції БЮТ Іван Кириленко пояснив так: «Щойно відбулося засідання уряду, на якому одноголосно було схвалено комплекс першочергових антикризових заходів». Лише після розгляду цього документа, повідомив Іван Кириленко, фракція БЮТ увімкне «зелене світло» виборам, які вони називають «політичною бойнею».

У свою чергу, представник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський зауважив, що представлення, обговорення і затвердження плану антикризових заходів — це спільне завдання як Президента, так і Прем’єр-міністра, «тих, хто, незважаючи на війну, між собою уособлюють діючу українську владу». Але водночас Блок Литвина, за словами депутата, не сприймає будь-яких так званих антикризових заходів, здійснених за рахунок людей. «Якщо хтось пропонує затягти паски, то ми пропонуємо врешті-решт набратися сміливості і затягнути їх самим можновладцям та олігархам. Адже за останніми даними, із 100 найбагатших людей Європи — чверть проживає в нашій країні», — додав парламентарій. Крім того, Олег Зарубінський вважає, що потрібно ввести диференційоване оподаткування доходів громадян, необхідне для подолання величезного розриву рівня життя громадян. А також скоротити державний апарат не на 20 відсотків, а на третину, а видатки на держапарат повернути на рівень показників 2007 року.

Повернувшись через годину до сесійної зали, Олександр Лавринович повідомив, що узгодженої позиції фракцій досі немає і оголосив про закриття ранкового пленарного засідання.

Уже після цього Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на терміново скликаному брифінгу повідомив, що мав розмову з Президентом та Прем’єр-міністром. Юлія Тимошенко поінформувала главу парламенту, що уряд схвалив законопроект, який стосується подолання наслідків економічної кризи, і звернулася з проханням про зустріч з керівниками фракцій. Така зустріч, за словами А. Яценюка, розпочнеться о 12-й годині. «Ми будемо мати предметну розмову, бо цього законопроекту поки що ніхто не бачив», — зауважив Голова Верховної Ради. Водночас додав, що щойно схвалений документ включає в себе кілька його власних пропозицій — збільшення фонду гарантування вкладів та формування стабілізаційного фонду, що були передбачені в законопроекті, який парламент мав розглядати у вівторок. «Тому дивно, чому вчора не був проголосований цей закон, і сьогодні він був би вже підписаний, і частина економічних проблем була б вирішена», — зауважив Арсеній Яценюк. Голова Верховної Ради повідомив, що відразу після ознайомлення керівників фракцій з урядовим документом він дасть негайне доручення головам комітетів розглянути ці законопроекти з тим, щоб уже сьогодні спробувати вирішити це питання у сесійній залі. Водночас глава парламенту наголосив, що економічна криза не може бути вирішена без політичної і навпаки. «Це взаємопов’язані речі і сьогодні нікому не вдасться здурити один одного. Або ми єднаємося навколо подолання політичної і економічної кризи і знаходимо спільний вихід, або не буде прийнятий жодний пакет законопроектів», — констатував Арсеній Яценюк.