Кабінет Міністрів України на вчорашньому засіданні одностайно ухвалив пакет законопроектів, спрямованих на мінімізацію впливу на українську економіку світової фінансової кризи. Про це на прес-конференції заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За її словами, над цим документом Міністерство фінансів працювало всю ніч, а пакет складається із проектів змін до низки законів, які запропоновано для того, щоб утримати фінансову стабільність і не допустити радикального спаду економіки.

Законопроект, зокрема, передбачає підтримку банківської системи за рахунок отриманої фінансової допомоги і бюджетних коштів. Планується створення стабілізаційного фонду для протидії впливу фінансової кризи, який наповнюватиметься за рахунок приватизації та світової фінансової допомоги. Окрім того, пропонується збільшити гарантовану суму банківських вкладів фізичних осіб із 50 до 100 тисяч гривень і капіталізувати банківські фонди.

Додаткові кошти Кабмін має намір отримати від приватизації. Прем’єр висловила сподівання, що найближчим часом приватизацію буде розблоковано. За її словами, після рішення РНБО від 20 жовтня уряду та Фонду держмайна доручено підготувати перелік об’єктів, які виставлять на продаж, але при цьому їх реалізовуватимуть «із застосуванням виключно прозорих механізмів». Уряд також сподівається на позитивне рішення Міжнародного валютного фонду щодо надання Україні фінансової допомоги. Глава уряду відзначила, що це буде «безпрецедентна у практиці МВФ допомога», проте її суму не назвала. Раніше лунали заяви про те, що МВФ може надати нашій державі від трьох до 14 мільярдів доларів.

А економію бюджетних коштів уряд розпочне з себе: з першого листопада на 20 відсотків буде скорочено адміністративні витрати всієї виконавчої влади.