Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 21 жовтня.

Група E. «Вільярреал» (Іспанія) — «Ольборг» (Данія). 6:3. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Селтик» (Шотландія). 3:0. «Манчестер Юнайтед», «Вільярреал» —по 7, «Селтик», «Ольборг» — по 1.

Група F. «Баварія» (Німеччина) — «Фіорентина» (Італія). 3:0. «Стяуа» (Румунія) — «Ліон» (Франція). 3:5. «Баварія» — 7, «Ліон» — 5, «Фіорентина» — 2, «Стяуа» — 1.

Група G. «Фенербахче» (Туреччина) — «Арсенал» (Англія). 2:5 (Сільвестре, 19, Гуца, 78 — Адебайор, 10, Воллкот, 11, Діабі, 22, Сонг, 49, Рамсей, 90+4).

«Порту» (Португалія) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:1. Гол: Алієв, 27.

«Порту»: Нуну, Бруну Алвеш, Лучо, Лісандро, Родрігес (Сектиуї, 62), Маріано (Кошта, 68), Роланду, Ліно, Раул Мейрелеш, Крістіан Сепунару, Фернандо (Галк, 46). Тренер — Жезуалду Феррейра.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Гіоане (Єременко, 60), Вукоєвич, Алієв, Бангура (Мілевський, 46), Діакате, Михалик, Несмачний, Каддурі, Нінкович (Асатіані, 83). Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Несмачного, 33, Роланду, 65.

Арбітр — Тер’є Гауге (Норвегія).

Порту. Стадіон «Драго». 32 209 глядачів. 10 градусів.

Група H. «Зеніт» (Росія) — БАТЕ (Білорусь). 1:1. «Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 2:1. «Ювентус» — 7, «Реал» — 6, БАТЕ — 2, «Зеніт» — 1.

В Порту особливого ажіотажу, пов’язаного з матчем Ліги чемпіонів, не спостерігалося. Ані афіш у місті, ані сюжетів на телеканалах ми не побачили. І, нарешті, на стадіон, який вміщує 52 тисячі глядачів, прийшло майже на двадцять тисяч менше вболівальників.

Важко сказати, чому так сталося. Можливо, авторитет «Динамо» в Європі не той, або навпаки — прихильники «Порту» не вірили в успіх своєї команди. Одне слово, святкового настрою не спостерігалося. А під кінець зустрічі трибуни й поготів свистом і гулом неприязні частували своїх футболістів.

Динамівці спочатку віддали господарям ініціативу. Але ті, хоч і йшли вперед, та були надто вже пильними і обережними. Ось чому у киян у дебюті було трохи більше моментів. Хоча не завжди єдиний форвард «Динамо» Бангура мав підтримку від партнерів. Запам’ятався епізод, коли Ісмаель у правому кутку поля накрутив кільком оборонців «Порту», ввійшов до карного майданчика і гостро прострелив. На цю відмінну передачу ніхто не відгукнувся.

І лише на 18-й хвилині вперше запалала «пожежа» біля наших воріт. Лопес продерся лівим флангом і бив практично впритул. Богуш не розгубився, зачепив м’яча, той влучив у стійку. Нарешті, Бетау рішуче вибив м’яча на кутовий.

Незабаром було відкрито рахунок. І особливо приємно, що це зробили наші футболісти. Алієв, як він це вміє, блискуче пробив штрафний метрів з 25 різаним ударом і влучив практично в «дев’ятку». Господарі вже незабаром отримали відмінну нагоду відігратися. Київські оборонці «загубили» Лісандро, котрий, не зволікаючи, пробив низом у дальній кут. На щастя, м’яч пролетів мимо, ледь не торкнувшись стійки воріт.

Найприємніше, що кінцівку зустрічі динамівці провели упевнено, без грубих помилок в обороні. Вони не нервували, рішуче перепиняли будь-які намагання «Порту» врятувати матч. Ну а київські уболівальники, яких і сотні не назбиралося, перекрикували багатотисячну аудиторію місцевих фанатів.

— Чому «Порту» не вдалося сьогодні забити бодай раз? — запитали наставника господарів Жезуалду Феррейру.

— Сьогоднішню гру я б поділив на дві частини. У першій ми пропустили м’яча, а в другий домінували на полі, створили 4-5 моментів для того, щоб зрівняти рахунок. Але, попри всі наші старання, гравці «Динамо» зробили все для того, щоб утримати переможний рахунок. Залишається визнати, що ми не знайшли потрібні аргументи для здолання оборони «Динамо» і змушені визнати поразку. Зараз ми відкотилися на третє місце, чим, безперечно, не задоволені й спробуємо виправити ситуацію в матчах, які залишилися.

Зрозуміло, що Юрій Сьомін був у доброму гуморі.

— Ми дуже давно не вигравали матчів у Лізі чемпіонів. Тому так радіємо перемозі, якої ми домоглися за рахунок значних вольових зусиль, величезної самовіддачі. Якщо не помиляюся, це взагалі перша перемога «Динамо» у Португалії. У сьогоднішній зустрічі були періоди, коли ми контролювали ситуацію, не дозволяючи «Порту» створювати гостроту біля наших воріт. Але після того, як удалося забити гол, стали виникати ситуації, коли наша команда грала неправильно, не дорожила м’ячем. У ці моменти «Порту», звичайно, мав перевагу. Але все добре, що добре закінчується.

— Як удалося «Динамо» не дозволити «Порту» показати атакуючий футбол, яким славиться ця команда?

«Порту» мав моменти для взяття наших воріт. І досить багато часу контролював м’яч. Але, як на мене, всі наші футболісти в обороні зіграли практично без помилок. Також дуже добре діяв Станіслав Богуш. Але, повторюю, не можна говорити, що «Порту» не мав можливості зрівняти рахунок, у господарів було достатньо моментів.

— Ви заздалегідь планували випустити Мілевського чи були незадоволені діями Бангури в першому таймі?

— Мілевського ми планували випустити на початку другого тайму або трохи пізніше. Якби рахунок був не на нашу користь, то Артем вступив би у гру замість одного з атакуючих півоборонців. Але ми вели в рахунку. Тому й замінили форварда на форварда і залишили схему гри без змін.

— Із трьох матчів, які залишилися, два «Динамо» проводить у рідних стінах. З огляду на це уболівальників навряд чи задовольнить підсумкове третє місце в групі. Ви з ними згодні?

— В цій ситуації абсолютно згодний. Хоча роботи ще дуже багато. Те, що ми граємо вдома, накладає певний психологічний відбиток і підвищує відповідальність. Вірю, що в домашніх зустрічах зіграємо при переповнених трибунах — це допоможе нам вирішити завдання виходу в плей-оф Ліги чемпіонів...

Порту—Київ.

На знімку: Олександр Алієв, удар якого приніс перемогу «Динамо».

Фото Володимира КОТЛЕНКА.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в підготовці репортажів із Португалії.