Таку заяву зробив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з депутатами Сейму Литовської Республіки та представниками Міжнародного республіканського інституту.

Верховна Рада ухвалила рішення про визнання Російської Федерації країною-агресором, розглянула законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, які стосуються визнання організацій терористичними, звернулася із закликом до країн-партнерів для посилення санкцій щодо Росії та надання допомоги Україні у військовій сфері, поінформував він.
«Нині ці питання набувають нагальної актуальності», — наголосив парламентарій, додавши, що дії країни-агресора є «викликом європейській системі безпеки, сформованій після Другої світової війни, та реальною загрозою не тільки для нас, а й для інших країн».
Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслив: «В Україні відбувається не громадянська війна, як це хоче показати російська пропаганда, а відкрита агресія з боку Росії, і світ має знати правду».
У цьому контексті він наголосив на важливій ролі депутатського корпусу в інформуванні міжнародної спільноти про реальні події, які відбуваються в нашій країні, зокрема, на сході держави, повідомляє прес-служба Верховної Ради.
«Нам доводиться одночасно проводити реформи всередині країни і вести нав’язану нашій країні війну, — підкреслив А. Парубій. — Водночас парламент налаштований дуже реформаторськи стосовно розгляду низки законопроектів, спрямованих на відновлення і розвиток країни». За його словами, Верховна Рада зробила вже багато важливих кроків у напрямі здійснення конституційної та судової реформ і створення Антикорупційного бюро.
Під час зустрічі йшлося про важливість обміну досвідом розбудови парламентаризму. Зокрема, члени делегації поінформували про те, що на базі Сейму Литовської Республіки розпочав роботу тренінговий центр під патронатом Міжнародного республіканського інституту, в якому вже набували досвіду розбудови парламентаризму депутати Грузії та Молдови. Вони запропонували долучитися до участі в цій програмі й українським колегам. А. Парубій наголосив на важливості цього питання з огляду на те, що Верховній Раді «потрібен новий європейський досвід, оскільки в оновленому парламенті багато вперше обраних депутатів».
Підкреслювалася також важливість активізації роботи тристоронньої україно-польсько-литовської Міжпарламентської асамблеї, євроінтеграційного та євроатлантичного співробітництва.
На знімку: Андрій Парубій і член правління Сейму Литовської Республіки лідер опозиції Андрюс Кубілюс.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.