Під час зустрічі з лідерами парламентських фракцій та груп Президент Петро Порошенко повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ якнайшвидше підготувати та узгодити з ЄС план ратифікації Угоди про асоціацію. «Після цього ми зацікавлені якнайшвидше пройти процедуру ратифікації, дотримуючись всіх регламентних норм», — цитує главу держави його прес-служба.
Водночас Президент підкреслив, що вважає діалог з Верховною Радою та урядом важливим чинником реалізації мирного плану. «У цих особливих умовах як ніколи потрібні єдність і взаєморозуміння гілок влади», — наголосив він та повідомив, що визначився з кандидатурою свого представника в Кабінеті Міністрів. «Це буде людина, яка глибоко розуміє економічні процеси і проблеми та виступає проти популістських рішень, які шкодять країні», — сказав П. Порошенко.
Президент також зачепив тему парламентських виборів. «Вибори до парламенту відповідають очікуванням суспільства», — зазначив він та додав, що виступає за пропорційну систему виборів за відкритими списками.
На зустрічі глава держави поінформував парламентаріїв, що прийняв низку рішень стосовно системних змін у керівництві силового блоку, котрий в умовах військової операції потребує посилення та серйозного, комплексного і системного реформування. «Сьогодні ми потребуємо рішучості та професійності військових для ефективних дій у зоні АТО», — наголосив Петро Порошенко та повідомив, що пропонуватиме на посаду міністра оборони кандидатуру генерал-полковника Валерія Гелетея, а на посаду керівника Генерального штабу — генерал-лейтенанта Віктора Муженка. Крім того, для координації дій та підвищення рівня керованості силовим блоком першим заступником глави адміністрації Президента буде призначено Юрія Косюка.
Ключовими проблемами Збройних Сил, які сьогодні потребують розв’язання, Президент назвав підвищення боєздатності армії та забезпечення її матеріально-технічними ресурсами. У зв’язку з цим він заявив, що армію буде очищено від тих, хто навіть в нинішніх умовах вдається до корупційних діянь. «Я наполягатиму на очищенні армії від крадіїв та хабарників. Усі корупціонери в погонах мають відповісти перед законом за свої дії проти народу України», — заявив Петро Порошенко.
Наголосивши на важливості реалізації мирного плану для Донбасу, Президент зазначив, що ключовим його пунктом є децентралізація. У зв’язку з цим П. Порошенко підкреслив, що саме для проведення комплексної реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади він вніс на розгляд парламенту проект змін до Конституції. Глава держави також наголосив, що під час виборчої кампанії він проїхав із проектом змін до Конституції всі регіони України й обіцяв громадянам передати більше повноважень суспільству.
«Запропонований проект Конституції не збільшує повноважень ні Президента, ні парламенту, ні уряду. Натомість збільшує повноваження українського суспільства, яке продемонструвало свою політичну зрілість і відповідальність», — підкреслив П. Порошенко. Водночас замість голів обласних та районних державних адміністрацій функцію контролю виконуватимуть представники Президента, яким буде поставлена головна мета — збереження країни, її соборності, цілісності. «Я чекаю від уряду та парламентської більшості підтримки проекту змін до Конституції, який отримав схвальну оцінку мільйонів громадян під час наших зустрічей на десятках площ у всіх регіонах», — сказав глава держави.