Учора на трасі Ковель—Київ, яку ще в народі називають «варшавкою», утворились багатокілометрові затори через те, що місцеві мешканці перекрили трасу поблизу сіл Федорівка та поблизу перехрестя до селища Клесів Сарненського району Рівненської області. До них підтягнулися ще й мешканці сусіднього Рокитнівського району. Причина такого блокування — все те ж «бурштинове питання», яке не вирішується роками.

Блокування «варшавки» тривало майже десять годин. І лише після перемовин начальника УМВСУ у Рівненській області Миколи Щирука з пікетувальниками вдалося її розблокувати — рух на трасі відновився у перші години сьогоднішнього дня.

Тим часом з неофіційних джерел стало відомо, що на пікетування людей підбурюють їх «кришувальники» (часто не з місцевих), яким вигідно сидіти по барах і приймати данину від нелегальних старателів. Саме їм невигідно, щоб у парламенті був прийнятий закон про видобуток бурштину. Адже з його прийняттям видобуток бурштину на Поліссі легалізують, і людям не буде сенсу платити побори. Від багатьох старателів чула, що вони воліли б краще платити податки до бюджету.

Бурштинова проблема на Рівненщині дедалі загострюється. Тож люди чекають рішучіших і практичних дій у її розв’язанні від народних депутатів України від Рівненщини (таких сім), які отримали наказ від своїх виборців розробити і лобіювати у парламенті прийняття закону про видобуток бурштину.

Фото з архіву Олександри ЮРКОВОЇ.

 

Такі «місячні» пейзажі залишаються після нелегальних видобутків.