Під час проведення Днів «Голосу України» на Черкащині журналістська група парламентської газети побувала у сільгосппідприємстві «Плешканівське» Золотоніського району. Керує підприємством досвідчений аграрій Дмитро Лисун (на знімку). Цього року, коли більшість агропідприємств відмовилися від вирощування буряків, у Плешканях посіяли 540 гектарів цукристих.

— Хоча, — каже Дмитро Лисун, — нерозумна політика на згортання виробництва вітчизняного цукру зачепила й наше господарство. Ми скоротили посіви солодких коренів майже на 300 гектарів.

Посуха в липні-серпні поставила під загрозу врожай на бурякових ланах у тих господарствах, котрі ще спромоглися посіяти вельми затратну культуру. Однак у «Плешканівському», завдяки сучасним технологіям, «українська сахара» не завадила вийти на давно завойовані рубежі. З гектара тут отримали по 450 центнерів цукристих.

— Вирощування солодких коренів — не для слабаків, — констатує Дмитро Олександрович. — Економічно немічні господарства не в змозі витратити на гектар посівів близько 7 тисяч гривень. Неспроможні вони й купити потужну бурякозбиральну техніку. Без неї вирощене, як це часто бувало, піде під сніг. Швидко і якісно зібрати врожай «дідівськими» комбайнами — утопія.

На бурякових полях «Плешканівського» працює німецький бурякозбиральний комплекс. Надпотужна техніка вже завершує копання й очищення коренів. «Тепер, — міркує директор, — віддамо її в «найми» — сусіди просять допомогти. Заробимо й на оренді якусь копійку. У гарячу пору така «махіна» не повинна дарма простоювати».

Після завершення збирання і відправки буряків на цукроварню, у Дмитра Лисуна починаються нові клопоти: як реалізувати «біле золото»? Чимало його лежить на складах з минулого року. Віддавати заїжджим комерсантам по 3 гривні за кілограм він нізащо не погоджується. Тваринництво, а у «Плешканівському» утримують 5 тисяч голів великої рогатої худоби, зокрема 1700 дійних корів, щодня дає кошти на поточні витрати. Тому директор з продажем цукру не поспішатиме. Правитимуть по 4,2 гривні за кілограм — віддасть. Пропонуватимуть менше — хай ще лежить на складах. Місця там вистачить.

На запитання, як повернути вітчизняну бурякову галузь на утримувані хоча б 15—20 років тому позиції, Дмитро Олександрович відповів коротко: «Не завозити з-за кордону тростинний сирець».

Черкаська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.