На днях відбулося чергове засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України. Як і на попередніх зустрічах, найдискусійнішим було питання запровадження пробації як системи наглядових, соціальних та виховних профілактичних заходів, які застосовуються за рішенням суду до осіб, обвинувачуваних або визнаних судом винними у вчинені злочинів невеликої тяжкості в Україні. До речі, до Верховної Ради України вже подано проект закону про пробацію, який визначає правові основи організації та діяльності служби пробації, її завдання, функції та повноваження, основні засади здійснення соціальної та виховної роботи з особами, які перебувають у конфлікті з кримінальним законом, та здійснення нагляду за ними. Адже існування таких проблем, як недостатнє матеріально-технічне, кадрове забезпечення установ, котрі працюють з неповнолітніми, відсутність спеціальних центрів для підлітків, які затримані у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння тощо, призводять до порушення прав неповнолітніх.

Під час заходу Центр соціальних експертиз Інституту соціології НАН України презентував підсумковий звіт дослідження «Аналіз існуючих практик та законодавства у сфері правопорушень неповнолітніх, а також їх співвідношення з міжнародними нормами та стандартами». Результати досліджень засвідчили, що в Україні відбулися істотні зрушення у сфері гуманізації кримінального законодавства.

А заступник голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ріітта Поутіайнен, котра була присутня на засіданні, в свою чергу, заявила, що країни ЄС підтримують Україну в питаннях розвитку ювенальної юстиції. Також на засіданні обговорювали підсумки виконання проекту «Створення служби пробації як елемента превентивно-орієнтованої системи ювенальної юстиції» та досвід країн Центральної і Східної Європи у сфері нормативної бази для розвитку ювенальної юстиції, який варто використати в Україні.