Хто розшифрує небесні письмена?

У Львівській мистецькій галереї «Равлик» 22 жовтня відкрито виставку фотоживопису Віталія Максютенка. На знімках — небо і тільки небо. Колекція робіт називається «Світопредставлення».

Віталій Максютенко тривалий час працював власним кореспондентом газети «Голос України» у Сумах. А 2000 року створив клуб «Інтелект-Капітал». Запрошував на клубні зустрічі вчених-винахідників. На одну із них приїхав із Києва Павло Корнієнко — культуролог, езотеролог.

— Я запросив його у наш Михайлівський степ, — каже Максютенко. — Унікальна територія, три метри чорнозему! А поряд — кургани, місця сили Землі. Там побачив чудернацькі утворення на небі. Перший знімок назвав «Ангел світла», потім — «Закон вічності». На небо дивляться всі, та не кожен його бачить. Згодом поїхав на море, у Феодосію. Там зробив відео- і фотосюжет «Народження Христа». Сприйняв це як благословення до роботи. І тоді посипалося! Вранці встаю і йду з фотоапаратом на балкон. Концепт моєї виставки — «Синій квадрат». Цей знімок зробив у Сумах, поряд зі своїм будинком. Сфотографував сонячне прозоре бездонне небо. Але ця синь — із вібраціями. Коли дивишся на них, сам починаєш відчувати хвилі, які тебе пронизують. Відвідувачі виставок розчулюються: невже це небо? Невже над нами? У мене був двогодинний радіоефір. Люди телефонували, розповідали, як бачили вогняний хрест перед початком війни. Бачили й інші знаки, які збагнули через багато років. Отже, це не просто естетика. Там закодовано певні символи. Це стверджує і Павло Корнієнко.

Ця виставка фотоживопису Віталія Максютенка — вже третя. Попередні відбулися в Києві та Одесі.