Країна незабаром може потерпати від дефіциту м’ясних продуктів. Такий невтішний прогноз спадає на думку, коли знайомишся з даними статистики.

Якщо вірити інформації Держкомстату, за рік у державі поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 8,7 відсотка — до менш як 5,8 мільйона голів. Зокрема, корів залишилося заледве три мільйони (спад на 6,4 відсотка), свиней — менше семи мільйонів (мінус 14,4 відсотка). До того ж череда ВРХ зменшилася у всіх регіонах. Скорочення відбулося і у великих сільгосппідприємствах, і в господарствах населення. Винятком може бути хіба що Полтавщина, де, за оперативними даними Мінагрополітики, спостерігається хоч і невелике, але зростання (на 0,2 відсотка) кількості круторогих у сільгосппідприємствах.

Найбільше зменшення чисельності ВРХ зафіксовано в Одеській — на 17, Донецькій, Запорізькій — на 15, Херсонській, Київській областях — на 14 відсотків. «Лідируючі позиції» у плані скорочення поголів’я корів утримують Львівська — на 13, Одеська — на 12, Донецька області — на 10 відсотків.

Не дивно, що виробляти молока стали менше у 21

області: в Одеській — на 12, Донецькій, Львівській — на 10, Дніпропетровській — на 9, Івано-Франківській, Луганській — на 8 відсотків. У чому в країні спостерігається прорив, то це в реалізації худоби на забій. Цей показник майже на 9 відсотків перевищує обсяги її вирощування.

Пропоновані урядом пільгові кредити на будівництво та реконструкцію тваринницьких ферм навряд чи найближчим часом поліпшать ситуацію. А 1 мільярд 650 мільйонів гривень, передбачені змінами до бюджету-2008 для компенсації з державної скарбниці відсоткових банківських ставок за кредитами для АПК, керівники сільгосппідприємств називають передусім підтримкою вітчизняної банківської системи. До того ж нині позички практично недоступні. Та й не так багато бажаючих у період невизначеності — і криза, і незрозуміла ситуація навколо позачергових парламентських виборів — вкладати позичені гроші в нові проекти з розвитку тваринництва, навіть якщо погашення відсотків банкам бере на себе держава.

Є небезпека — по аграрному сектору боляче вдарить хвиля зниження, унаслідок економічної кризи, споживчого попиту, що позначиться на прибутках і може призвести окремі господарства до розорення. Перед страхом краху окремі сільгоспвиробники погоджуватимуться продавати і збіжжя, і худобу за мізерними цінами, що поставить галузь у ще скрутніше становище через різке падіння цін.

Зі статистикою знайомилася Галина КВІТКА.