На замітку правознавцям

СБУ звернулася до Мін’юсту з пропозицією зняти з реєстрації українську філію Інституту країн СНД — дітища одного з найзатятіших українофобів, депутата Держдуми Костянтина Затуліна.Філії, серед інших закидів в антиукраїнській діяльності, «інкримінують» проведення тематичної конференції, яка «заперечувала факт голодомору, що передбачає адміністративну відповідальність».

Ця заява стала підставою для «намісника» Затуліна в Україні —Володимира Корнілова і собі висловити привселюдне обурення діями служби, яка займається не тим, чим їй належить, і заодно дати в. о. її голови «уроки історії та права». «На наших заходах, — стверджує він, — заперечували і заперечуватимуть факт голодомору як геноциду». Правознавець цікавиться , який закон передбачає адміністративну чи іншу відповідальність за заперечення голодомору і хто визначає, чи є та чи та наукова або суспільна діяльність «антиукраїнською».

З подальшого звернення до Наливайченка можна зрозуміти, що обтяжений наукою Володимир Корнілов знає, хто визначає такий «грізний епітет». І цей «хто» — він сам, бо давно вважає: «під вашим керівництвом СБУ займається найсправжнісінькою антиукраїнською діяльністю, фальсифіковані, наприклад, на організованих вами виставках фотодокументи, що стосуються голоду 30-х років і діяльності УПА...» «Фальсифікаторам» із СБУ, натякає автор звернення, може світити суд, бо права і свободи громадян України гарантуються Конституцією і на них зазіхати зась.

Дуже правильно сказано: наша Конституція справді гарантує ці атрибути демократії, але не право розпалювати ворожнечу до титульної нації і не свободу шельмувати конфесії, що не підпорядковуються юрисдикції Московського патріархату (чи не цим, зокрема, займається голова «Єдиного отечества» Валерій Кауров — «дуже активний діяч і однодумець» організаторів «серйозних наукових конференцій»?). Так само в Основному Законі наголошено, що Україна є суверенною і унітарною країною і що її державною мовою є українська. А тепер дозволимо собі нагадати пану Корнілову, що створений у 1996 році Інститут СНД — «забив» як головну мету «визначення і наукове забезпечення російських інтересів на території колишнього СРСР». Сприяти в реалізації «високої мети» й покликані представництва установи, які, за словами самого Корнілова, «допомагатимуть тим російськомовним громадянам, права яких порушуватимуться в Україні». Не таємниця, наскільки специфічна така допомога. Так само, не таємниця, що положення Конституції України зовсім не вписуються в особливі російські інтереси на пострадянському просторі.

Для довідки: У Законі «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні» зафіксовано: «Публічне заперечення Голодомору... визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним». Закон «Про Службу безпеки України» визначає пріоритетні функції СБУ, зокрема, захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності «від підривних зазіхань з боку окремих організацій і осіб».

У даному разі СБУ чим треба займається. Закони треба знати і поважати, громадянине України Корнілов. Принаймні прочитати їх перед тим, як когось звинувачувати у необізнаності.