Ранкове засідання 21 жовтня

У сесійній залі зареєструвалися 424 народні депутати. Глава парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що у «Президентському віснику» опубліковано указ Президента про тимчасове зупинення дії попереднього указу стосовно дострокового розпуску парламенту і про перенесення дострокових виборів. З огляду на це, наголосив А. Яценюк, є всі правові підстави для роботи Верховної Ради та прийняття законодавчих актів.

На розгляд парламенту пропонувалося два законопроекти: про внесення змін до закону про державний бюджет України на 2008 рік, а також до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення механізму позачергових виборів та організації діяльності Центральної виборчої комісії.

Після виступів від фракцій глава парламенту поінформував, що спочатку законопроект про внесення змін до цьогорічного державного кошторису передбачав лише зміни в частині фінансування дочасних виборів. Але після засідання РНБО та перемовин із депутатськими фракціями було висловлено низку пропозицій до проекту закону, й він істотно змінив вигляд. Відтак запропоновані зміни до держбюджету-2008 мають на меті не лише фінансування виборів, а й здійснення низки антикризових заходів. Зокрема, збільшення фонду гарантування вкладів фізичних осіб із 50 до 150 тисяч гривень, перерахування до цього фонду одного мільярда гривень, які додатково заробив НБУ. До стабілізаційного фонду пропонується спрямувати кошти, отримані від додаткової приватизації.

Однак за внесення до порядку денного цих двох законопроектів проголосували лише 201 депутат. Бютівці стали вимагати перерву, оскільки не побачили в запропонованому законопроекті про зміни до держбюджету пропозицій із запобігання фінансово-економічній кризі, які було висловлено на засіданні РНБО. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що його політична сила голосуватиме за виборчі питання лише після розгляду стабілізаційних заходів. Олена Лукаш (Партія регіонів) також наполягала узгодити стабілізаційні проекти. Катерина Ващук (Блок Литвина) запропонувала до переліку антикризових законопроектів додати проект закону про зменшення податку на додану вартість для сільгоспвиробників. Натомість лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко підтримав пропозицію глави парламенту одночасно проголосувати в одному законі і стабілізаційні питання, і фінансування позачергових виборів. Бо це, з одного боку, вгамує економічну кризу, а з другого — політичну, бо її можна розв’язати лише через дочасні вибори.

Після перерви бютівці щільно заблокували парламентську трибуну. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що ще перед виданням президентського указу про відновлення роботи парламенту він наполягав: немає доцільності знову проводити пленарні засідання Верховної Ради, якщо блокуватимуть трибуну. «Доки не буде погодженого порядку денного і не перестануть блокувати трибуну, я до цього залу не зайду», — сказав А. Яценюк.

Бютівці пояснили, чому заблокували парламентську трибуну так: БЮТ наполягає на першочерговому розгляді і прийнятті пакета антикризових законопроектів і не голосуватиме за фінансування дострокових виборів, доки його не буде прийнято. І. Кириленко на брифінгу повідомив, що зранку під час реєстрації депутати замість обіцяного на засіданні РНБО антикризового пакета документів отримали зовсім інші два законопроекти, один з яких (в авторстві «нашоїукраїнки» Ксенії Ляпіної) пропонував парламенту виділити 417,5 млн. гривень із держбюджету для проведення дострокових виборів до Верховної Ради, а другий (в авторстві регіоналки Олени Лукаш) — стосовно вдосконалення механізму позачергових виборів і організації діяльності ЦВК — порушує, за словами лідера БЮТ, декілька норм Конституції. Натомість В’ячеслав Кириленко звинуватив у блокуванні роботи парламенту Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, назвавши її «політичною хуліганкою».

О 14-й годині Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, пробравшись до заблокованої трибуни, оголосив: у зв’язку з тим, що створено неможливі умови для роботи парламенту, бо фракція БЮТ блокує трибуну і немає можливості розглядати заплановані питання, ранкове засідання оголошується закритим. А наступне відбудеться сьогодні о 10-й ранку.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.