«Гібридна», але все-таки війна на південному сході нашої країни змусила державу звернути увагу на армію. Із держскарбниці виділяються мільярди на забезпечення й оснащення захисників Батьківщини. Паралельно народ надає фінансову підтримку збройним силам, переказуючи хто скільки може на рахунки Міноборони. Але ці потужні (порівняно з минулими роками) фінансові потоки чомусь досі не матеріалізувались у «міцну броню» на передовій.
У профільному відомстві скаржилися на обов’язкові процедури закупівель, прописані в законодавстві. Мовляв, через це швидко придбати «предмети першої необхідності» для армії не виходить. Парламент спростив цю систему, і все одно волонтери дотепер у авральному порядку займаються екіпіруванням бійців, які вирушають на передову.
Згідно із законом про держзакупівлі, в екстремальних ситуаціях замовник в особі Міноборони та інших силових структур має право укласти договір на придбання необхідного протягом п’яти днів, а не двох місяців, як було в мирний час. А якщо сума покупки не перевищує ста тисяч гривень, то й тендер проводити не треба. Таким чином, зібрані народом мільйони на потреби армії логічно було б освоїти без зволікання, а не зберігати їх на рахунках казначейства. Може, ці мільйонні народні пожертвування, як Курочка Ряба, десь несуть золоті яйця на дивідендах, поки небайдужі українці за свої кошти дістають те, що виявилося дефіцитним у наш немирний час, — бронежилети, форму тощо?
А тим часом активісти організації «Армія SOS» відкрили в столиці пункт приймання допомоги для сил АТО, про це вони повідомили на сторінці у Фейсбук.
У повідомленні сказано: «Для всіх бажаючих, у Києві тепер є можливість принести речі, їжу, амуніцію. Відправлення в зону АТО проводяться двічі на тиждень». Адреса пункту приймання в Києві: вул. Василя Яна, 3/5. Тел: +38-068-686-5439.
А ініціативна група волонтерів «Повернися живим» зібрала 1,2 млн. гривень для забезпечення військових необхідною технікою.
Як повідомляє Цензор. НЕТ, на ці гроші вже закуплено й передано в зону антитерористичної операції: тепловізор — 7 шт., дизель-генератор — 1 шт., окуляри нічного бачення — 11 шт., бронежилети «Штурм-76» — 18 шт., бронежилети Brіstol — 5 шт., каски Schubert — 52 шт., форма, інше обладнання та спорядження, їжа, вода і т. д.
Волонтери сконцентрувалися на допомозі 95-й і 80-й аеромобільним бригадам, хоча попутно встигають допомагати іншим частинам. Також активісти відправляють десантникам безпілотний літальний прилад для огляду околиць, куплений на зібрані гроші в українського виробника.
За кожну передану річ, яка дорожча за 2000 гривень, волонтери беруть у військових розписку, згідно з якою вони передають дорогу покупку на баланс Міноборони. «Документ закріплює наше обладнання за конкретною частиною й матеріально відповідальною особою. Воно перебуватиме на балансі нашої армії, і служитиме їй після закінчення бойових дій», — пояснили в групі.
Координатор проекту Дейнега Віталій — 050-4444-336.