На Донеччині — сплеск попиту на ясельні групи

Більшість мам не використовують сповна надану державою можливість сидіти вдома у відпустці по догляду за дитиною до трьох років. Хтось прагне поновити кар’єру і не робити велику перерву в роботі, хтось просто виходить заробляти гроші. Проте місця для малюків від півтора до трьох років можуть запропонувати далеко не всі дитячі садочки. До того ж мережа дошкільних закладів скоротилася мало не вдвічі порівняно із ситуацією 15-річної давності.

У зв’язку з цим приємним винятком видається досвід Артемівської міської ради. У місті відкрито капітально відремонтований дитячий садочок № 16 «Ромашка». Цей заклад був законсервований шість років тому — через відсутність дошкільнят. Тепер садок прийме 110 дітей із густонаселеного Західного мікрорайону. «Ми записалися в липні, а ось зараз старша донька Каміла (їй два роки) вже ходитиме до садочка, — розповіла мати двох дітей Марина Єременко. — Молодшенькому синові Владиславу лише десять місяців, він поки що зі мною вдома. Але дуже зручно, садок поруч, ходити далеко не треба».

Сьогодні «Ромашка» — найкомфортабельніший дошкільний заклад міста. «Повністю замінили інженерні мережі, відремонтували дах, утеплили фасад, встановили склопластикові пакети, здійснили внутрішні оздоблювальні роботи, — перераховує начальник відділу освіти міськради Марина Рубцова. — Вирішено питання цілорічного забезпечення гарячою водою — а це достатньо велика проблема для міста. Встановлено додатковий водонагрівач у пральні, сучасне технологічне обладнання. Меблі, посуд — усе нове».

Ініціатором відновлення дитсадка став міський голова Олексій Рева. Саме завдяки його наполегливості поруч із 400 тисячами бюджетних коштів залучено і 2 мільйони спонсорських внесків. Розповідають, що особливо вмовляти підприємців не довелося. Символічно, що свого часу заводи «скидали» соціальну сферу, в тому числі дитсадки. Тепер підприємства, які зміцніли, вкладають кошти у відновлення дошкільних закладів. Найбільший внесок зробили завод «Вістек», ТОВ «Кнауф Гіпс Донбас», «Артемівськнафтопродукт», «Донбастрансбуд» та інші. Навіть звичайні мешканці міста несли килими, постільну білизну, іграшки.

Під час театралізованого відкриття одна з жінок, яка спостерігала за дітьми, змахнула сльозу: «Плачу, коли дивлюся на цих дітлахів. Адже це мій садочок. Свого часу я тут п’ятнадцять років пропрацювала. Не вірила, що доживу, коли його знову відкриють». У новому садку — дві ясельні групи, які вже переповнені. Крім того, в цій будівлі розмістилися два перші класи сусідньої школи: за нормами, першокласники повинні спати вдень, а не в кожній школі такі умови є. «Раніше молоді мами приходили до мене на прийом із головним запитанням — працевлаштування, — розповів Олексій Рева. — Сьогодні порушують проблеми житлово-комунального господарства, соціального захисту, благоустрою, будівництва дитячих майданчиків, парків, скверів. Тобто змінюються пріоритети. І ми це враховуємо. Артемівськ — одне з небагатьох міст, де 80 відсотків дітей дошкільного віку відвідують дитсадки. Тому нам треба спорудити ще два садочки, і ми над цим працюємо. А те, що підприємці знаходять можливість надавати благодійну і спонсорську допомогу, свідчить про стабільну економічну ситуацію».

На жаль, не всі міста і райони області можуть похвалитися такою стабільністю. Навіть у благополучному обласному центрі влаштувати дитину до садка — проблема. Молоді мами скаржаться на черги і на те, що доводиться вести малюка не туди, де подобається, а туди, де є місце.

— Загальна наповнюваність дитячих садочків по області становить 105 відсотків, — розповідає начальник Управління освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Юрій Соловйов, — тобто на 100 місць у дитсадках припадає 105 дітей. У містах — від 105 до 109 дітей, на селі — 85—90 дітей. Ось звідки черга. Ми чудово розуміємо, що цього не повинно бути. Демографічне зростання радує, але потрібно, щоб діти десь були влаштовані. Тому в області є програма відкриття нових дитячих садків. Цьогоріч уже почали працювати шість, до кінця року з’явиться ще два. Другий шлях — виведення першокласників із дитсадочків. Можливо, це не зовсім правильно, але логічно. Так, розумію батьків, які хочуть, щоб їхня дитина залишалася в комфортних умовах дитсадка, коли піде до школи. Але у школах ми все одно вимагаємо всіх умов, зокрема, обладнання кімнати для сну. А в садочках організовуються нові групи. За рахунок таких заходів ми збільшили кількість місць у дошкільних закладах за два роки на 6 тисяч. Ще близько 6 тисяч дітей потребують або потенційно потребують місця в дитсадку. Ну хто міг сказати, що настільки збільшиться попит на ясельні групи? Адже за законом мама може сидіти вдома до трьох років, а подекуди — навіть до шести років. Але життєва ситуація складається по-різному. Тому доводиться вирішувати питання одразу після виникнення проблеми.