За офіційною інформацією, українські військові повністю зачистили селище Металіст і увійшли на територію Кам’янобродського району міста Луганська. Бої тривали майже дві доби. Озброєні прихильники «ЛНР» зазнали великих втрат, але постраждало й мирне населення. У Луганську час від часу вмикається сирена, попереджаючи про появу української авіації. У різних кінцях міста розосереджені озброєні групи з мінометами, містом курсують заповнені бойовиками військові вантажівки без розпізнавальних знаків. На висотних будинках центру міста обладнуються вогневі точки й місця роботи снайперів. У людей починається паніка. Її підсилює інформація, що надходить як з офіційних джерел, інтернету, так і з розповідей очевидців.

Великі бої пройшли в Станично-Луганському районі. У результаті авіаційного обстрілу сильно постраждала будівля райвідділу міліції, пошкоджено п’ять житлових будинків. У Старій Кондрашівці під обстріл потрапив приватний сектор, зруйновано п’ятнадцять житлових будівель. Повідомляється про велику кількість поранених, а також про жертви. Голова Станично-Луганської райради Володимир Білоус назвав цифри: сьогодні виявлено 9 загиблих, 11 поранених, з них 5 — тяжких. Серед загиблих — 5-річна дитина. 

У той же час у прес-центрі антитерористичної операції стверджують, що це сепаратисти обстріляли житлові квартали в населеному пункті Станиця Луганська, вбивши мирних жителів, а звинуватили в цьому авіацію Збройних Сил України. У прес-центрі заявили, що в районі населеного пункту Станиця Луганська авіація України не працювала. «Вогонь вели лише артилеристи о 4 ранку, але зовсім у протилежному напрямку від населеного пункту», — пояснюють представники АТО.

У результаті збройної сутички постраждали будинки житлових мікрорайонів Сєверодонецька. Спочатку повідомлялося, що це сталося начебто через артобстріл Національної гвардії. Але згодом з’явилася інформація, що винуватцями руйнувань стали бойовики. Про це повідомило джерело з їхнього середовища. 

У Краснодонському районі внаслідок артобстрілу пошкоджено газопровід середнього тиску. У зв’язку із цим припинене газопостачання майже в 160 приватних домоволодінь села Власівка і 40 приватних будинків смт Ізварине. Потерпілих у результаті витоку газу немає. Ремонтні роботи ускладнені через бойові дії.

Головне — встояти

Зазнають втрат і військовослужбовці. На півночі області — у районному центрі Мілове, розташованому на україно-російському кордоні, невідоме військове з’єднання вчинило напад на українську частину ППО. Обстріл почався близько першої години ночі, і за 15 хвилин, за словами місцевих жителів, було випущено до сотні снарядів. У результаті обстрілу військова частина майже повністю зруйнована. За офіційними даними, загиблих і поранених з боку українських військових унаслідок обстрілу немає.

Міловськой район розташований приблизно за 130 кілометрів від зони АТО й контролюється українською армією. Угруповань сепаратистів у цій частині області ніколи не було. Однак місцеві жителі неодноразово повідомляли про переміщення військової техніки територією РФ на околицях російського райцентру Чертково, що впритул прилягає до Мілового. Не можна виключати, що атакуючі могли перейти кордон, який проходить по залізничному полотну, у районі села Травневе. Можливо, саме для забезпечення цього маневру на певний час було зупинено рух потягів, що зазвичай дуже активний на цій ділянці залізниці навіть у нічний час. Крім того, на кілька годин були погашені вогні чертковського елеватора, і прилегла до кордону територія поринула в пітьму. Мешканці Мілового кажуть, що такого відключення не було навіть за часів економічної кризи у 90-х роках. 

А роботу пункту пропуску «Ізварине» у Краснодонському районі знову призупинили, після того як бойовики вчергове обстріляли позиції ЗСУ. Обійшлося без жертв, але четверо військовослужбовців поранені й на фугасі підірвалася бойова машина піхоти. Кабмін розпорядився пункт пропуску закрити.

Керівники «ЛНР» заявляють, що боротимуться за свої позиції до останнього патрона. Мешканці Луганщини охоплені жахом від цілком реальної перспективи стати гарячим фронтом.

Луганськ. 

ТИМ ЧАСОМ

Названо перші оцінки суми збитків від збройного конфлікту на Луганщині. Зокрема, уже пошкоджено понад 100 об’єктів, які потребують відбудови. Луганські чиновники підрахували, скільки коштів для цього потрібно сьогодні. Найбільше коштів буде потрібно для відбудови об’єктів інфраструктури — майже 1 млрд. 320 млн. грн. (у тому числі газозабезпечення — 606 тис. грн.). Для поновлення роботи інших об’єктів знадобиться 9 млн. 959 тис. грн. Загальна сума, необхідна сьогодні Луганщині на ці цілі, становить майже 1,34 млрд. грн.