Все вказує на те, що 7 грудня парламентські вибори таки не відбудуться. Адже після того, як у п’ятницю Київський адміністративний апеляційний суд переніс дату розгляду скарги секретаріату Президента на постанову Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії указу глави держави з 17 на 21 жовтня, стала очевидною можливість зриву календарного плану виборчої кампанії. Щоправда, цього ж таки 17 жовтня Президент вдався до нової тактики — він спочатку своїм указом відновив Окружний адміністративний суд Києва, а через кілька годин знову його ліквідував і створив замість нього Центральний та Лівобережний окружні адміністративні суди Києва. А вже новостворений Центральний окружний адміністративний суд негайно скасував ухвалу Окружного адміністративного суду Києва, яка зупиняла дію указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VІ скликання та призначення позачергових виборів.

Принаймні про це у п’ятницю, з посиланням на інформацію керівника служби з представництва в судах України інтересів Президента Руслана Кирилюка, повідомила прес-служба глави держави. Таким чином, за його словами, було знято перешкоди для проведення позачергових виборів.

Однак 18 жовтня член ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що комісія не отримала ухвали Центрального окружного адміністративного суду Києва про скасування рішення Окружного адміністративного суду Києва, котра не тільки зупиняла дію указу Президента про проведення дострокових парламентських виборів, а й забороняла Центрвиборчкому проводити будь-які засідання, пов’язані з їх організацією. Водночас він зауважив, що ця заборона стосується лише ЦВК, проте для всіх інших суб’єктів, які визначені законом про вибори, виборчий процес триває. Зокрема, саме 18 жовтня фракція «НУ—НС» подала до ЦВК списки членів окружних виборчих комісій. Однак ця політична сила виявилася єдиною, яка подала документи. А оскільки в суботу о 24 годині минув визначений календарним планом термін подання списків членів окружкомів, це означає, що решта політичних сил у цей строк не вклалися.

Водночас, як повідомили у прес-службі ЦВК, станом на 15 годину понеділка до Центрвиборчкому так і не надійшла ухвала Центрального окружного адміністративного суду. Тож продовжує діяти ухвала Окружного адміністративного суду Києва, яка забороняє комісії вчиняти будь-які дії, пов’язані з організацією дострокових виборів. Отож, найімовірніше, дату проведення дострокових парламентських виборів буде перенесено.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

Сьогодні — 10 років Конституції Кримської автономії

Ухвалена 21 жовтня 1998 року Верховною Радою автономії й затверджена українським парламентом Конституція АР Крим започаткувала новий етап розвитку півострова на основі цивілізаційних, правових, демократичних принципів.

Аналізуючи значення кримської Конституції, голова ВР АРК Анатолій Гриценко відзначив, що з урахуванням поліетнічного складу населення півострова в її основу покладено принцип територіальної автономії, що гарантує рівність національних культур і мов. Він також висловив упевненість, що будь-які інші підходи та пропозиції переглянути статус Кримської автономії не мають реальних і юридичних перспектив. Кримчани зауважують, що у півострова є спільні для всієї України проблеми і спільні претензії до влади. Треба й надалі проводити реформи, шукати порозуміння в суспільстві й працювати всім на благо України.

День Конституції Криму став хорошою нагодою відзначити тих, хто своєю професійною і самовідданою працею закладає основи його «Процвітання у єдності» — головного гасла автономії, виписаного золотими літерами на її гербі.

Віктор ХОМЕНКО.