Призвані до лав Збройних Сил під час мобілізації, в особливий період, можуть розраховувати на отримання грошового забезпечення з урахуванням усіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (відповідно до посад та військових звань). Така норма закріплена у Постанові Кабміну «Питання грошового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» № 111 від 9 квітня цього року. Раніше грошова винагорода встановлювалася на рівні військовослужбовців строкової служби.
Конкретний розмір грошового забезпечення залежить від займаної посади, військового звання, вислуги років, виконуваних обов’язків призовника.
Виплата коштів відбувається в порядку, визначеному відповідною Інструкцією, затвердженою Наказом Міноборони №260 від 11 червня 2008 року.
Щомісячне грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям за місцем перебування у списках особового складу військових частин, до яких вони призначені:
— з дня зарахування до списків особового складу та до дня вступу до виконання обов’язків за посадою, на яку вони призначені, — оклад за військовим званням, посадовий оклад (офіцерам: мінімальний посадовий оклад, передбачений за первинною типовою офіцерською посадою «командир взводу» (750 грн.); особам рядового, сержантського та старшинського складу: мінімальний посадовий оклад за І тарифним розрядом (450 грн.), надбавка за вислугу років;
— з дня вступу до виконання обов’язків за посадою — оклад за військовим званням, посадовий оклад за займаною посадою, надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, премія, щомісячна додаткова грошова винагорода.
Детальніше ознайомитися зі схемою та розмірами посадових окладів можна у Постанові Кабміну №1297 від 07.11.2007 року «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб».
Також мобілізованим громадянам нараховується одноразова грошова допомога, яка повинна бути їм виплачена на день демобілізації. Умови та порядок виплати такої допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України (щоправда, як відомо, на сьогодні порядок і розміри допомоги досі не розроблено).
Окрім цього, за виконання особливо важливих завдань, пов’язаних з антитерористичною діяльністю, військовослужбовець може отримати надбавку (у відсотках посадового окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років) у розмірі 100%.
Починаючи з 1 травня 2014 р. за безпосередню участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбиття збройного нападу на об’єкти, що охороняються, тощо Кабміном встановлена винагорода в розмірі 100 відсотків місячного грошового забезпечення та заробітної плати, але не менш ніж 3000 гривень, у розрахунку на місяць.