У Кам’янець-Подільському районі спостерігаються дві абсолютно протилежні тенденції: закриття шкіл і відкриття дитсадків.

Цьогоріч першого вересня дзвоник не пролунав в 11 школах. Зате райдержадміністрація з оптимізмом рапортує про два чергові новенькі дошкільні заклади. Загалом, у складі навчально-виховних комплексів їх 30 та ще 33 — окремі. Майже всі малюки віком п’ять років відвідують дитсадки.

У Гаврилівцях діток позбавила можливості відвідувати садочок не хто-небудь, а рідна сільська влада, яка в 2005 році його продала. Чи вторгувала для громади багато, нині розбираються, але створила настільки болючу проблему, що селяни почали оббивати пороги владних установ у районі, скаржилися в область і навіть Президенту. Понад два десятки матерів не знали, куди прилаштувати дошкільнят, доки самі вони на роботі. Село на трасі, тож багато хто з матусь улаштувався працювати в місті. Влада знайшла вихід — будівлю для дитсадка придбали підприємці Андрій Ванат та Володимир Бабій. Заклад назвали «Зернятком», що вельми символічно. Може, інвестори, які працюють в інших кутках великого району, теж посіють свої зерна добра?!

Оселю для дошкільнят в селі Острівчани відкрили після 15-річного перебування її на замку. Тут використали кошти районного бюджету та обіперлись на підтримку спонсорів. Толоку влаштували й батьки, щоб устигнути до свята Першого вересня. Очільник райдержадміністрації Ростислав Ярема, який донедавна теж був підприємцем, привіз у кожен із новеньких садків подарунки від себе особисто: пральні машини, холодильники.

— Мережа дошкільних закладів району, — каже виконуюча обов’язки заступника голови РДА Ніна Гурська, — охоплює дедалі більше дітей, а це означає, що вони прийдуть у школу належно підготовлені. То є фундаментом для якісної загальної освіти. Учні району з кожним роком усе краще проявляють себе на предметних олімпіадах на всіх рівнях.

Але чи буде куди прийти дітям у тих селах, де школи закрили або де ще планують повісити замок на їх двері?! Може, закриття це поспішне?! Проте чи розумно утримувати школу, якщо в ній лише два учні?! Практично неможливо забезпечити їм належний рівень навчання. До того ж більшість із закритих шкіл розміщувалась у старих аварійних будівлях...

Сьогоднішня демографічна ситуація в подільському селі не дуже оптимістична. Якщо у стотисячному Кам’янці-Подільському цьогоріч число першокласників сягнуло 975 порівняно з 864 торік, то в районі з населенням 75 тисяч їх сіло за парти усього 400...

— Наше село — одне з небагатьох, де народжуваність уже перевищила смертність, — каже завідувачка Довжоцького дитсадка Людмила Желізник. — 30 малюків стоять у черзі в наш заклад. Є гостра потреба в добудові ще одного корпусу, бо діючий розрахований на 64 дитини, а ми прийняли 92.

Однією з найважливіших сходинок до відродження села в Кам’янець-Подільському районі вважають розширення мережі сільських дитсадків. Приміщення нещодавно закритих шкіл відтак ніхто не продаватиме. Придатні, запевняє влада, використають у соціальній сфері, а якщо дітей ставатиме більше, школи можуть знову відновити.

На знімку: вихованці Довжоцького дитсадка Дана Дубінська, Олег Долиняк, Таня Гудович стали цього року першокласниками.

Фото автора.