Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань перевірки використання коштів на армію наполягатиме на розгляді та невідкладному схваленні законопроекту щодо спрощення держзакупівель для оперативного забезпечення діяльності Збройних Сил України.
Про це під час засідання повідомила голова комісії Ірина Геращенко. За її словами, законопроект «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» сприятиме оперативному забезпеченню Збройних Сил необхідними продуктами харчування, лікарськими засобами та військовим оснащенням на період воєнних дій, антитерористичних операцій та надзвичайного стану. Зазначений законопроект члени ТСК подадуть разом із народним депутатом, головою підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Олександром Кузьмуком.
Для забезпечення відкритості і прозорості здійснення процедури таких закупівель проектом закону передбачено обов’язкове оприлюднення на веб-порталі уповноваженого органу звіту про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств та інформації про зміну його істотних умов не пізніше, ніж через 15 днів з дня укладення договору про закупівлю або внесення змін до нього, окрім послуг із ремонту озброєння та військової техніки.
Члени ТСК також зазначили, що завдяки активній позиції комісії урядом було нарешті призначено перевірку в зоні АТО щодо прозорості і доцільності закупівель в армії. Також нарешті Кабінет Міністрів ухвалив постанову про порядок використання коштів, зібраних на підтримку армії громадянами.
Ухвалено й рішення, що в черговому засіданні Кабінету Міністрів має взяти участь член ТСК Олексій Кайда, котрий поінформує уряд про діяльність комісії, а також про проблематику, яка існує сьогодні в питанні закупівель для забезпечення функціонування Збройних Сил.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.