Учора відбулася зустріч Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з частиною парламентських фракцій. На неї прийшли лише представники БЮТ, лідер КПУ Петро Симоненко, а також представники «Нашої України—Народної самооборони» Борис Тарасюк, Тарас Стецьків, Юрій Кармазін, Микола Катеринчук та Володимир Стретович.

Прем’єр нагадала свою пропозицію щодо створення уряду за участю представників усіх політичних сил парламенту. «І я залишаю цю пропозицію в силі до того моменту, поки політики не зрозуміють, що зараз перед такими викликами для України потрібно бути всім разом і не руйнувати сьогодні політичну й економічну стабільність», — зазначила вона.

Лідер комуністів наголошував на необхідності зупинення дії законів щодо СОТ і запропонував вести переговори про створення ЄЕП. «Нині одна з головних проблем, — наголосив він, — це організація влади в Україні». Крім того, він закликав припинити «політичні розбірки» і зайнятися державними справами.

«Йти на дострокові вибори, заявив Тарас Стецьків, — це діяти всупереч національним інтересам. Вихід один: продовження роботи парламенту». Він переконаний, що треба прийняти пакет антикризових законів в економічній сфері. У такий спосіб політична еліта продемонструє, що вона відповідальна і не перекладає вирішення загальнодержавних проблем на суспільство.

Володимир Стретович також закликав створити коаліцію єдності.

Після засідання прем’єр заявила, що в бюджеті на наступний рік передбачено суттєву економію коштів. Уряд, за її словами, сьогодні підготував зміни до проекту бюджету на 2009 рік, які передбачають «серйозну економію бюджетних грошей» і «затягування трішечки пасків» для того, щоб країна мала можливість спокійно пройти цю фінансову кризу.

Прем’єр сподівається обговорити її пропозицію про створення коаліції для боротьби із кризою на засіданні РНБО. І заявила, що БЮТ виходить «з усіх політичних протистоянь».

Говорячи про можливі дострокові вибори, вона наголосила, що вони «роз’єднають політичні сили», бо «відбувається політичне протистояння, політична війна, боротьба за кожен відсоток».

***

Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради, станом на 12.00 20 жовтня Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк не отримав офіційного запрошення на засідання голів фракцій парламенту за участю Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Не отримували відповідного запрошення і керівники ще кількох парламентських фракцій.