На початку жовтня в Сімферопольській школі № 25 відкрито перший інформаційний термінал «Живи і працюй в Україні!». Протягом двох років такі інтернет-портали будуть установлені у всіх середніх школах країни, в тому числі й у спеціалізованих інтернатах для дітей-сиріт і дітей-інвалідів. До грудня цього року планується запустити по країні тисячу таких терміналів. Цей інноваційний проект Мінпраці й Державного центру зайнятості був схвалений Міністерством освіти й науки України. Воно визнало, що профорієнтаційний портал відповідає педагогічним вимогам. Аналогів такій розробці немає у світі. Фахівці називали її інформаційним проривом у сфері профорієнтації.

— Сьогодні ми зміщуємо акценти від регулювання ринку праці до профілактики безробіття. І в цьому професійна орієнтація молоді на першому місці, — каже директор ДЦЗ Володимир Галицький. — Безробіття серед молоді (понад 12%) удвічі перевищує рівень безробіття в Україні. А шансів одержати роботу в молодого фахівця у два рази менше, ніж у працівника зі стажем. Тому багато хто виїжджає працювати за кордон — на економіку інших країн.
Цього року Кабінет Міністрів затвердив Концепцію державної системи професійної орієнтації населення. Вона допоможе координувати дії різних галузей влади, які опікуються цим питанням.
Профорієнтаційний термінал, впроваджений в українській школі, допоможе молодим людям усвідомлено вибрати спеціальність, що гарантує працевлаштування на батьківщині.
За словами Володимира Галицького, головна проблема нашого ринку праці — брак кваліфікованої робочої сили у всіх галузях економіки. Це відбувається через дисбаланс між ринком праці й ринком освітніх послуг. Крім токарів, слюсарів, будівельників, країні не вистачає лікарів, медсестер, учителів. Водночас значна частина дипломованих фахівців не може знайти роботу за фахом.
За даними Інституту демографії й соціальних досліджень НАНУ, за останні кілька років біля трьох мільйонів українців покинули країну в пошуках роботи за кордоном. Кожний восьмий з них — віком 25—29 років.
— Упевнений, що ведення профорієнтаційної роботи, в тому числі встановлення терміналів у школах, вплине на досягнення балансу ринку праці й ринку освітніх послуг, — вважає співрозмовник.
Користувач термінала отримує інформацію про різні професії, про їхню затребуваність сьогодні у всіх регіонах країни, про можливості кар’єрного зростання в тій чи іншій спеціальності, у навчальних закладах, де готують фахівців обраного профілю тощо. А також рекомендації для тих, хто хоче працювати за кордоном, як не стати жертвою....

Ольга ВАУЛІНА.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ
(з архіву «Голосу України»).