На початку зустрічі глава українського парламенту окреслив політичну ситуацію в країні. А. Яценюк не виключив, що процеси, які нині відбуваються в Україні, впливатимуть на розвиток її економіки. Зокрема, Голова Верховної Ради спрогнозував, що у 2008 році Україна матиме високий рівень інфляції — близько 25 відсотків. Ці показники, за словами А. Яценюка, спричинені як зовнішніми чинниками, серед яких і світова фінансова криза, так і чинниками внутрішніми.
«Подолати такий рівень інфляції можна лише світовою стагфляцією та світовою рецесією», — впевнений А. Яценюк. Також, на думку глави парламенту, не менш складним для України буде і наступний рік, а тому вже тепер українська влада, вважає він, повинна зробити аналіз на 2009 рік.
Голова Верховної Ради розповів голові Місії департаменту Міжнародного валютного фонду, що сьогодні для порятунку української банківської системи планується застосувати метод націоналізації комерційних банків. Оптимальним шляхом для цього, на думку А. Яценюка, має бути купівля державним «Ощадбанком» активів та пасивів комбанків, які потрапили у скрутне фінансове становище. Це, вважає він, дасть змогу поширити державні гарантії на вклади, які перебувають у комерційній установі.
Стосовно співпраці з Міжнародним валютним фондом А. Яценюк наголосив, що Україна чекає від МВФ позитивних сигналів та всебічної підтримки.
У свою чергу голова Місії департаменту Міжнародного валютного фонду
Ч. Пазарбазола відзначила, що Україна має надзвичайний потенціал, хоча світова фінансова криза також впливає на українську економіку. За її словами, щоб отримати позитивні відповіді від МВФ та подолати наслідки економічної нестабільності, українській владі треба виробити спільний план порятунку економіки, який обов’язково має бути закріплений на законодавчому рівні.

Прес-служба Верховної Ради України.