Учора завершився форум «Європейські орієнтири місцевого і регіонального розвитку», який проходив під егідою ХІІІ муніципальних слухань. Його підсумковим документом стала резолюція, в якій, виходячи з вимог та рекомендацій, розроблених конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи в процесі моніторингу місцевої і регіональної демократії в Україні, висунуто низку рекомендацій органам державної влади. Серед них, приміром, розробка та ухвалення чіткого плану реформування адміністративно-територіального устрою та системи місцевого самоврядування. Учасники форуму також вважають, що на етапі впровадження цих змін необхідно забезпечити державну підтримку, в тому числі інформаційному супроводженню політики розвитку місцевого самоврядування, і розширити можливості доступу представників регіональних органів влади до ЗМІ.
Цьогоріч форум проходив у приміщенні столичної Академії муніципального управління. Тож студенти, аспіранти і викладачі цього закладу мали можливість заслухати доповіді його учасників. Проректор академії Тамара Іванова від імені керівництва та вченої ради оцінила проведення форуму саме в цих стінах як вияв високої поваги.
Натомість наступні слухання в 2009 році можуть пройти в селі Калинівка Броварського району на Київщині. Із такою пропозицією виступив міський голова Славутича Володимир Удовиченко: мовляв, кваліфіковані фахівці мали б змогу познайомитися із проблемами громади безпосередньо на місці.
Закриваючи форум, голова Фонду сприяння місцевому самоврядуванню Микола Пухтинський наголосив, що цим заходом Європейський тиждень місцевої демократії в Україні не припиняється. Зокрема, на його завершення заплановано заключну конференцію, що її проведе Мінрегіонбуд у співпраці з Радою Європи та іншими організаціями у листопаді.

Надія СМІЯН.