Шановна Юліє Володимирівно!
На сьогодні Ви є безсумнівним політичним лідером центральної і західної частин України.
Шановний Вікторе Федоровичу!
На сьогодні Ви є безсумнівним політичним лідером південно-східної частини України.
Дострокові вибори є загальноприйнятою демократичною формою вирішення проблем парламентської кризи. І з ними можна було б погодитися, якби:
— це не були треті вибори за останні чотири роки, що призводять до чергового «викидання на вітер» значної суми коштів із ще остаточно не зміцнілої економіки України;
— була впевненість, що вибори забезпечать якісно інший склад парламенту і ефективність його подальшої роботи;
— час виборів не збігався із розростанням світової економічної кризи, яка вимагає концентрації і консолідації зусиль усіх гілок і органів влади на захисті економіки України, а не на передвиборному «розпорошенні» зусиль.
У цій ситуації вибори будуть руйнівними для України і ваше зобов’язання — їх не допустити.
Для початку розглянемо ті позиції, які в політичних платформах БЮТ і ПР є протилежними чи несумісними, але задекларовані в передвиборних зобов’язаннях. Таких небагато. І основні з них — це позиції стосовно мови й НАТО.
Змоделюємо можливість вирішення цих суперечливих питань в нинішньому й у гіпотетичному, майбутньому парламенті.
Ваша, Вікторе Федоровичу, команда не має в складі цього парламенту і, думаю, не матиме в наступному складі трьохсот мандатів, щоб змінити конституційне положення про державність української мови. Чи Ви в цьому винуваті? Ні. Народ України своїм волевиявленням не надав Вашій партії необхідної кількості мандатів для однозначного вирішення цього питання. А Ваші виборці на сьогодні — це ще не весь народ України, і навіть не його більшість. Яким іншим шляхом Ви зможете зреалізувати Вашу обіцянку щодо мови, не маючи трьохсот голосів? Ніяким. І Вашої вини перед своїми виборцями в цьому немає.
Ваша, Юліє Володимирівно, команда не зможе інтегрувати Україну в
НАТО без переконливої підтримки не лише парламенту, а й без народу на референдумі. Та й без однозначної позиції Європи, яка з цього питання нагадує «сім п’ятниць на тиждень». У парламенті у Вашого блоку теж мандатів недостатньо. Тобто Ваші передвиборні обіцянки стосовно НАТО та інші теж не зможуть бути реалізованими в найближчі чотири роки, що залишилися до завершення планової каденції нинішнього парламенту. І особисто Ви, і очолюваний Вами політичний блок не може бути винуватими в цьому.
Тепер стосовно Вашої передвиборної обіцянки «ні за яких умов БЮТ не вступатиме в коаліцію з ПР». В іншій ситуації дотримання цієї обіцянки розцінювалося б позитивно. Але в умовах світової економічної кризи, маючи доручення Президента України здійснити ряд заходів із мінімізації її наслідків для України, Ви не можете йти на вибори і допустити руйнацію економіки, залишити її беззахисною на час передвиборних перегонів. Ви не можете поставити обіцянку виборцям про неблокування з ПР вище загальнодержавних інтересів і економічних інтересів самих же виборців.
Який шлях обрати? Компроміс.
Компроміс, як форма прояву політичного мистецтва, в нинішніх умовах має бути покладеним і в стосунках БЮТ і ПР.
В українському парламенті ваші політичні сили сумарно мають понад 70 відсотків депутатських мандатів, які дозволяють вам законодавчо вирішувати будь-які питання функціонування української держави, а політичні платформи очолюваних вами політичних сил збігаються більше як на 95 відсотків. Програми реформ у вас теж фактично збігаються. Зміцніть українську державу в тих питаннях, де у вас спільні позиції. Спрямуйте спільні зусилля саме на їх реалізацію.
На період, що залишився до завершення каденції цього складу парламенту, зніміть з порядку денного питання, що є спірними в очолюваних вами політичних блоках. Накладіть на ці питання мораторій в коаліційній угоді, яку слід скласти між БЮТ і ПР та іншими, хто заінтересований в захисті економіки України від загроз поширення світової кризи. Після цього зверніться до Президента України з пропозицією відмінити указ про розпуск парламенту. В нього буде можливість продемонструвати своє політичне мистецтво і піти на такий компроміс.
Я розумію, що радикальна частина кожного з таборів ваших виборців буде, на перших порах, незадоволеною такою коаліцією. Але лише на перших порах, бо якщо така коаліція, продуктивно працюючи, зможе забезпечити не лише захист від кризи, а й суттєве економічне зростання і добробут, погасити штучні конфлікти між Сходом і Заходом, то виборці вас зрозуміють і вибачать «неприродну», на перший погляд, коаліцію.
Об’єднуйтеся. Об’єднайте інтелектуальний потенціал БЮТ, ПР і всіх, хто здатний до об’єднання, об’єднуйте Україну. А виборець на президентських перегонах визначить, хто з вас ліпший, хто йому більше до вподоби.

З повагою
Володимир
ПилипЧук,
народний депутат
України 1-го та
2-го скликань,
екс-член Президії Верховної Ради
України і голова
комітету,
екс-віце-президент Генерального комітету
з питань економіки, науки і технологій
ПА ОБСЄ, професор.

13 жовтня 2008 року.