«Майже рік тому я створила і очолила благодійний фонд під назвою «Обдаровані діти — майбутнє України». Це було не спонтанне, а виважене, свідоме рішення підтримати талановитих, обдарованих дітей із малозабезпечених родин, сиріт або напівсиріт, щоб дати їм шанс, дати надію розкрити свої здібності й домогтися омріяних вершин». Це слова з доповіді президента благодійного фонду «Обдаровані діти — майбутнє України» Влади Литовченко, що була виголошена нещодавно на щорічному освітньому форумі «Артеківські діалоги». На цьому заході фахівці та експерти розмірковували про виховання дітей, про підвищення освітнього рівня, радилися, як зробити навчання корисним та цікавим, як сприяти появі в Україні нового покоління творчої інтелігенції. Саме з цього питання своїм досвідом поділився БФ «Обдаровані діти — майбутнє України».

Він існує рік, але цей час становлення благодійники провели в плідній роботі. Влада вирішила не розпорошувати сили, а адресно допомагати кільком школам-інтернатам Києва та Броварів (звідки вона родом), де вчаться діти, позбавлені батьківського піклування.
— Може, це звучить занадто амбіційно, але ставимо за мету сприяти появі в нашій країні нової творчої еліти, формуванню ініціативного, самостійно мислячого, відповідального покоління. Бо, на жаль, протягом усіх років незалежності люди були зайняті зароблянням грошей, виживанням у складних економічних умовах. Головне було — прогодувати свої родини. А творчий, духовний розвиток дітей відійшов на другий план. Ми ризикуємо через десяток років залишитися без культурної, творчої еліти і як нація втратити свою національну ідентичність, духовність, моральність. Ні за які капітали цього не купити. Тому необхідно запобігти культурній деградації суспільства вже зараз, — переконана Влада Литовченко.
Вона вважає дуже важливим, щоб на шляху кожного маленького громадянина зустрілися дорослі, котрі підтримають його таланти. Незалежно від того, стане ця дитина знаменитою чи ні. Саме така мета стоїть перед її фондом. І ці слова підкріплені конкретними справами. Благодійний фонд Литовченко засновує спеціальні стипендії, сприяє участі дітей у творчих конкурсах і фестивалях, реалізує проекти, гроші від яких ідуть на допомогу обдарованим дітям, влаштовує концерти, де виступають діти з інтернатів.
— Така турбота, на мій погляд, буває важливішою за матеріальну допомогу. Краще дати дитині відчути, що вона потрібна, цікава як особистість, талановита (бо немає безталанних дітей), ніж відкупитися від неї цукеркою чи іграшкою, — каже співрозмовниця.
А ще бізнес-леді хоче організувати фестивалі дитячої та юнацької творчості, на яких розкривалися б юні таланти, та в перспективі відкрити в Києві дитячу школу мистецтв.

Ольга ВІТЕР.
Фото автора.
На знімку:
під час благодійної акції.