Попри свою територіальну «скромність», райцентр Млинів, який відзначає 500-річчя, має таку багатющу історію, якій щиро заздрять навіть великі міста-побратими

Привіт із минулого

Перші офіційні, тобто зафіксовані на папері, відомості про Млинів належать до початку XVІ століття, коли литовський князь Олександр подарував поселення москвитянину Бобру.
А ось відомий археолог, доктор історичних наук Ігор Свєшніков, проводячи розкопки у млинівських довколишностях, вважав, що на території селища і прилеглій до нього Муравиці люд селився ще до нашої ери. Як підтвердження — сліди майстерень крем’яних знарядь, виявлені південніше Млинова на правому березі Ікви. А житель селища Віктор Кондратенко, копаючи рів для фундаменту під оселю, натрапив у 1995 році на бойовий, з вирізьбленим орнаментом, шолом. Глибше знайшов спис і меч. Вони збереглися не у своїй первісній формі, однак свідчать про давнє походження Млинова і його можливу приналежність до Київської Русі.

Терниста доля генерала Ходкевича

Олександр Ходкевич був меценатом, науковцем, книголюбом та поціновувачем старовини. Зокрема, він став опікувати талановитого художника Олешкевича, пославши його за власний кошт спочатку в Дрезден, а потім у Париж на навчання. У бібліотеці Ходкевича у Варшаві було 22 тисячі найкращих книг. Ходкевич займався науковими дослідженнями, зокрема такими на той час незрозумілими, як визначення ваги світла. А найбільше для Млинова Олександр Ходкевич прислужився, що розбудовував поселення. Коли, приміром, постало питання про те, щоб місцевий костел переобладнати у православну церкву, він переконав царські власті зберегти костел, а на зведення православної обителі виділив головний фундуєш.

Земля філософів і мудреців

Mlyniv_gerb.jpgЗ історією Млинова пов’язане ім’я Юзефа Крашевського — відомого польського письменника, публіциста, видавця, історика, філософа. Один із розділів книги «Спогади з Волині, Полісся й Литви» Крашевський присвятив опису Млинова, зокрема палацу Ходкевича. Загалом Ходкевич і Крашевський були близькими друзями, тому письменник не раз гостював у графа. Їхні розмови-роздуми і лягли в основу розповідей про Млинів. Так, саме Юзеф Крашевський зафіксував, що найцікавішим документом у колекції Ходкевича був список Литовського статуту 1566 р., написаний староруською мовою. Крім манускриптів, у палаці була також велика колекція старовинної зброї.
Млинів став останнім пристанищем для єврейського філософа, автора багатьох відомих трактатів Аарона Перлова. Проїжджаючи через селище, він тут захворів і помер. Похований на старому єврейському цвинтарі.
А ось для відомого єврейського письменника і вченого Шломо (Соломона) Манделькерна млинівська земля стала родовідною. Тут, у Млинові, 1846 року він народився, тут поховані його батьки. Шломо Манделькерна вважають одним із найвидатніших знавців та дослідників Біблії. А ще він першим переклав вірші Пушкіна на іврит. Першим також ознайомив Європу з творчістю Володимира Короленка, переклавши його «Сліпого музиканта» на кілька мов.

Тут знімали «Сліпого музиканта»

Саме у Млинові на графських маєткових пожитностях у 1960 році знімали фільм «Сліпий музикант» за однойменним твором В. Короленка. Тоді у масових сценах взяли участь більше сотні жителів селища та навколишніх населених пунктів. Роль пана Максима блискуче зіграв народний артист колишнього Союзу Борис Ліванов, а роль Петруся не менш блискуче — його син Василь, який запам’ятався глядачам також за участю у фільмі про Шерлока Холмса та доктора Ватсона. Коли «Сліпий музикант» вперше демонструвався у новозбудованому кінотеатрі «Жовтень», у залі, як кажуть, яблуку ніде було впасти. Загалом цей фільм на початку шістдесятих років став одним із лідерів кінопрокату.

Таран у перший день війни

У долі Млинова незагойну рану залишила війна. 22 червня 1941 року у бою з шістьма Хe-111 командир ланки винищувачів Іванов витратив весь боєзапас і майже все пальне, але все одно пішов на перехоплення противника. Щоб не допустити бомбометання, він протаранив «хейнкель», ведений унтер-офіцером Х. Вольфейлем. Німецький літак впав на землю і вибухнув, але і винищувач Іванова отримав важкі пошкодження. Через малу висоту Іванов не зміг скористатися парашутом. 2 серпня 1941 року старшому лейтенантові Івану Івановичу Іванову посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Старожил селища

Млинів — це люди. Вони — найбільше його багатство. З іншими мешканцями селища 500-річчя населеного пункту святкує і найстаріший його житель Степан Кирилович Кузьмич, якому від цьогорічного вересня пішов уже 105-й рік. На традиційне «У чому секрет довголіття?» він каже: «Комусь важка праця, можливо, вкоротила віку, а мені, дав Бог, продовжила». Втім, робота роботою, а найбільшим своїм набутком Степан Кирилович вважає родину. Ще б пак: онуків, правнуків та праправнуків у нього — більше трьох десятків.

Олександра ЮРКОВА,
Євген ЦИМБАЛЮК.
Рівненська область.
На знімках: герб 500-літнього Млинова; млинівські маєтності, змальовані відомим художником Наполеоном Ордою (ХІХ ст.).