Така думка була висловлена на засіданні «круглого столу», проведеного в редакції газети «Голос України», під час обговорення проблем реформування місцевого самоврядування.
Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович (на знімку в центрі) підкреслив: «Обирати депутатів сільських, селищних, міських рад чи народних депутатів на загальнодержавному рівні — це право громадян і їх відповідальність».
Він вважає, що «пройде ще чимало часу, коли наші співвітчизники будуть усвідомлювати власну відповідальність за свій вибір і в межах свого села, і в межах своєї країни». О. Лавринович дав зрозуміти, що кризові явища, притаманні останнім часом Україні, — «це відповідальність в тому числі й тих, хто своїми голосами обрав таку владу чи на місцевому, чи на загальнодержавному рівні». І без цього, сказав він, «не обійдеться ніколи доти, поки не буде розуміння цього взаємного зв’язку, а саме того, що право вибору завжди має інший бік — відповідальність за свій власний вибір». Політик наголосив: «Ми маємо прагнути усвідомлення того, щоб людина обов’язково уявляла, куди вона йде, і могла свідомо реалізовувати своє конституційне право вибору». У розмові взяли участь також перший заступник голови Київської облдержадміністрації Віктор Вакараш і голова Козинської селищної ради (Київська обл.) Валерій Гартік.

***

Коментуючи, зокрема, фінансово-організаційне забезпечення проведення в Україні позачергових виборів до Верховної Ради, призначених на 7 грудня, О. Лавринович пояснив: «Проект закону про внесення змін до державного бюджету в частині фінансування і загальнонаціональних виборів 7 грудня, і місцевих, давно перебуває в парламенті. Він зареєстрований і очікує свого розгляду». Проте, зазначив політик, чи буде він ухвалений чи ні у вівторок, 21 жовтня, залежатиме від бажання окремої фракції блокувати роботу парламенту й наполегливості інших фракцій у реалізації своїх прав. О. Лавринович також наголосив, що такий режим роботи Верховної Ради, який був продемонстрований наприкінці минулого тижня, унеможливлює ухвалення жодного рішення, зокрема, й тих, що пропагуються урядом як першочергові.

(Матеріали «круглого столу» читайте в наступних номерах).