Волинь першою в колишньому Радянському Союзі розпочала комплексно використовувати лісові ресурси: деревину, ягоди, гриби, березовий сік, горіхи, лікарські рослини. Не втратили своїх лідируючих позицій тутешні лісівники і сьогодні.
Щораз дивуюся, коли в магазині пропонують персиковий сік по шість гривень за літр. Що то за продукт, якщо на ринках кіло персиків менше як за 10 гривень не купиш? А там ще й кісточка велика! Дурять нашого брата споживача! Зовсім інша справа, коли знаходжу на прилавках продукцію консервних цехів держлісгоспів області. Виробляється вона із біологічно цінної дикорослої сировини без будь-яких синтетичних домішок, хімічних підсолоджувачів, консервантів, штучних барвників і ароматизаторів. Асортимент цієї продукції досить широкий: плодово-ягідні соки, напої, пюре, ягоди протерті з цукром, варення, джеми, компоти, сік березовий звичайний та купажований з плодово-ягідними соками, а ще — настояний на лікарських травах, мариновані гриби та овочі, мінеральна вода «Оконська джерельна», цукерки «Журавлина в цукровій пудрі». Всього понад сімдесят найменувань.
Цех Маневицького лісгоспу — найпотужніший із семи діючих консервних цехів обласного управління лісового та мисливського господарства. Під час наших відвідин у середині вересня там саме виготовляли мариновані помідори на замовлення однієї з канадських фірм. Як розповіла начальник цеху Галина Зінич, туди ж, за океан, вони експортують також мариновані огірки, гриби, варення із журавлини, чорниць... У сусідню Польщу маневичани відправляють майже весь березовий сік. Один із тамтешніх підприємців добре налагодив його продаж. У магазинах, де реалізовують сік, є яскрава вивіска, а до кожної баночки прикріплена невеличка книжечка про його корисність. Шкода, але у нас не вміють так рекламувати цю справжню «живу воду».
Про корисність виготовленої продукції Галина Федорівна може розповідати годинами. Пригадала, як на прохання однієї літньої жінки з Дніпропетровської області надсилали їй баночки перетертої з цукром чорниці. Казала, що дуже допомагає зміцнити зір. Інша жінка купувала щомісяця по двадцять баночок журавлини, аби збити високий тиск. А хіба не лікують людей консервовані чорноплідна горобина, калина, брусниця?
Консервації Маневицького держлісгоспу входять у меню школярів району. Це ще один факт її корисності. Батьки ніколи б не дозволили давати дітям неякісний продукт. На жаль, виробництво лісових делікатесів обмежує збут. Торговельні організації чомусь неохоче беруть їх. Спробуйте знайти в супермаркетах той же березовий сік. А в радянські часи бази бакалії замовляли його ще з осені. І до середини літа склади на переробних підприємствах були вже порожніми.
Складність збуту, подорожчання склотари, кришок, фільтрпаперу (кілограм якого коштує 18 гривень) негативно позначилося на роботі унікальних за своїм асортиментом лісгоспівських консервних цехів. Сьогодні в області їх залишилося сім (колись було одинадцять). Ще один діє в Любешівському міжгосподарському лісгоспі. Та й ті вижили лише завдяки підтримці начальника облуправління лісового і мисливського господарства, Заслуженого лісівника України Богдана Колісника. Для порівняння: у сусідній Рівненщині з тринадцяти колишніх держлісгоспівських консервних цехів не працює жоден. Шкода, якщо втратимо такі підприємства і на Волині. Адже в сусідній Польщі заготовляти і переробляти той же березовий сік немає кому. Та й з грибів там консервують переважно вирощені на грядках печериці або гливу. А в нас ще можна побачити консервовані маслюки, білі гриби, опеньки, зелениці, грузді, моховики...
Або візьміть ті самі цілющі волинські лісові бальзами, які через недосконале законодавство перестали виготовляти в Цумані на підприємстві «Журавка». Тож, можливо, варто ввести державне дотування продукції з лісових плодів, аби здешевити її. Наш поки що не багатий споживач теж мав би купувати корисні для здоров’я продукти. Щоб зробити їх доступнішими для населення, незабаром у Луцьку на проспекті Волі відновить роботу закритий двадцять років тому фірмовий магазин обласного управління лісового та мисливського господарства. Приємно, що вагоме місце в його асортименті займатиме і продукція консервного цеху Маневицького держлісгоспу.

Микола ЯКИМЕНКО.
На знімках: начальник консервного цеху Галина Зінич демонструє свою продукцію.
Фото автора.