Цими днями в столиці у рамках проведення Європейського тижня місцевої демократії проходить форум «Європейські орієнтири місцевого і регіонального розвитку».
Йому надано статус ХІІІ Всеукраїнських муніципальних слухань. Серед організаторів заходу — Фонд сприяння місцевому самоврядуванню й Міністерство регіонального розвитку та будівництва. Запрошені з усіх куточків країни фахівці у галузі місцевого самоврядування, представники Кабінету Міністрів та секретаріату Президента, народні депутати зібралися, щоб обговорити пріоритети вдосконалення системи самоврядування, інноваційні механізми його розвитку та поступ регіональної демократії і міжрегіонального співробітництва.
Окрім низки протоколів та постанов, які заплановано ухвалити на цьогорічному форумі, особливе місце посідає національна доповідь-2008 «Розвиток місцевої демократії в контексті європейської інтеграції України». Як зауважив голова Фонду сприяння місцевому самоврядуванню Микола Пухтинський, вона готується вже третій рік поспіль учасниками муніципальних слухань — незалежними вченими та експертами. Документ, в якому відображено об’єктивну оцінку реального стану місцевого та регіонального розвитку, перспективи подолання існуючих проблем із необхідністю внесення відповідних змін у чинне законодавство, обговорює наукова спільнота, муніципальна громадськість, представники органів державної влади. Цьогоріч автори проекту зосередилися на проблемах вдосконалення конституційного регулювання місцевого самоврядування, його концептуальному та нормативно-правовому забезпеченні.
Європейський тиждень місцевої демократії — це загальноєвропейський захід, який передбачає одночасне проведення на національному та місцевому рівнях комплексу заходів, націлених на активізацію інформаційної кампанії щодо принципів та досягнень місцевої і регіональної демократії в Європі. В Україні цей тиждень проводиться згідно з указом Президента з 2007 року.

Надія СМІЯН.