Певний час тому до одного з луганських банків зайшов інтелігентний на вигляд молодий чоловік і звернувся до співробітниці з проханням:
— Мені потрібно оформити пластикову картку міжнародного зразка, але не собі, а своїй родичці. На жаль, вона не може зробити це сама. Ось ксерокопії її паспорта, ідентифікаційного коду...

Спрацювали без довіреності на довірливості

Молодий чоловік був таким симпатичним і приємним, що співробітниця банку, знехтувавши всі інструкції, зробила таку люб’язність і виписала картку на ім’я Клавдії Степанівни Х. Така громадянка справді існувала, щоправда, ніякого родинного стосунку до молодого чоловіка не мала. З Романом і його подругою Рітою пенсіонерка познайомилася нещодавно. Молоді люди зацікавилися будинком, який продавала Клавдія Степанівна в Лутугиному. Будівля і садиба так сподобалися, що приїжджі відразу прийняли рішення оформляти документи на купівлю і попросили в хазяйки ксерокопії її документів. Жінка похилого віку зраділа такому перебігу справи, оскільки довго не могла продати будинок. Без тіні підозр і недовіри до молодих людей вона передала їм усі копії необхідних документів. Домовилися зустрітись через тиждень, але в призначений день покупці так і не прийшли. «Напевно, передумали», — вирішила Клавдія Степанівна.
Одержавши картку, Роман зателефонував своїй подружці й сповістив цю новину. А потім нагадав: тепер, мовляв, справа за тобою. Ріта пам’ятала про домовленість. Вона зайшла до керівника банку, в якому працювала, і повідомила про своє бажання звільнитися. В суботу вона прийшла в офіс, щоб підготувати документи до передачі іншому співробітнику. Її увагу привернула дівчина-стажист, яка працювала за комп’ютером. Але не співробітниця була об’єктом Рітиного інтересу, а папірець, приклеєний до монітора. На папірці були записані логіни та паролі доступу в систему, що дозволяє здійснювати всі банківські операції. Ріта мала хорошу пам’ять. Щоб запам’ятати конфіденційні дані, дівчині знадобилося лише кілька хвилин. Потім вона знайшла вільний комп’ютер у сусідньому залі, увела чужий пароль і логін — і через кілька хвилин на рахунок картки на ім’я Клавдії Степанівни було переведено 50 000 грн.

Банкомат погодився видати лише 6 тис. грн.

Приблизно через годину до банкомата поряд із супермаркетом підійшов приємної зовнішності молодик і спробував отримати 50 тис. грн. Але банкомат необхідну суму не видав і погодився розпрощатися за одну операцію тільки із 3 тис. грн.
У цей час при перевірці системи стажист банку звернула увагу на те, що через її пароль і логін на платіжну картку переведено велику суму грошей, до того ж без будь-яких на те підстав. На жаль, субота — це останній банківський день, під кінець якого неможливо скасувати операцію. Співробітники банку поінформували про те, що трапилося, центральний офіс, і картку було заблоковано. Роман устиг «випросити» в банкомата лише 6 тис. грн. Йому було прикро: зірвався такий куш!..
Ріту співробітники управління УСБУ затримали швидко. Вона не стала опиратися, але пояснити мотиви своїх дій так і не зуміла. Мовляв, знала, що вичислять, але нічого не могла з собою поробити. Коли запахло смаженим, Роман спробував залишити Луганськ, але правоохоронці встановили місце його перебування і відправили в ізолятор тимчасового утримання.
Працівників банку, несумлінність яких сприяла скоєнню злочину, теж покарано. Стажисту, наприклад, не належить знати логін і пароль доступу в банківську систему, але наставниця дівчини пішла на «маленьке порушення», щоб підопічна могла швидше освоїти навички і працювати самостійно.
...А будинок Клавдія Степанівна таки продала.

Алла АНТІПОВА.
Луганськ.