Прийняти за основу проект змін до закону про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців рекомендує парламенту Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. Цим документом прописуються права особи щодо здійснення підприємницької діяльності без ідентифікаційного номера.
Йдеться, зокрема, про те, щоб законодавчо забезпечити право фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовилися від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідні державні органи і мають відмітку в паспорті, вказувати відомості про номер та серію паспорта замість відомостей про ідентифікаційний номер під час подання документів про заснування юридичної особи або призначення її керівником.

Високовольтну лінію будуватимуть у кредит


Комітет у закордонних справах рекомендує парламенту ратифікувати Кредитну угоду (Проект «Будівництво високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС — Київська») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

Метою цієї угоди є надання допомоги в підвищенні ефективності, якості й надійності виробництва та передачі електроенергії в західних і центральних регіонах нашої держави. Це дозволить постачати електроенергію з наявних надлишкових генеруючих потужностей у західних регіонах в Київську та навколишні області.

На засіданні зазначалося, що метою цієї угоди є надання допомоги в підвищенні ефективності, якості й надійності виробництва та передачі електроенергії в західних і центральних регіонах нашої держави. Це дозволить постачати електроенергію з наявних надлишкових генеруючих потужностей у західних регіонах в Київську та навколишні області.
Проект також спрямований на зменшення залежності України від імпортованого палива. Реалізація положень проекту, на думку народних депутатів, сприятиме енергетичному сектору України щодо приєднання до Союзу з координації передачі електроенергії (UCTE).

Державний кошторис потребує доопрацювання


На засіданні профільного комітету розглянуто проект державного бюджету на наступний рік у частині фінансування науки й освіти. Народні депутати висловили занепокоєність з приводу запланованого обмеження законодавчо встановлених трудових та соціально-економічних прав і гарантій працівникам освіти. Зазначалося, що видатки, передбачені проектом закону на науку й освіту, зменшено. Зокрема, підкреслювалося, що «загальні обсяги видатків на наукову і науково-технічну діяльність досягли катастрофічно низького рівня — менш як 0,8% ВВП».
Члени комітету дійшли висновку, що запропонований проект закону забезпечує виключно функціонування галузей, а не їх розвиток. Зауважувалося, з огляду на світовий досвід, що «видатки на науку й освіту мають бути вищими і зростати навіть швидше за зростання ВВП». Окрім того, наголошувалося, що законопроектом не враховані рішення комітету щодо запровадження інновацій в економіку України.
Як результат — Кабінету Міністрів рекомендовано доопрацювати структуру видатків у галузях науки й освіти з метою забезпечення належного фінансування цих галузей.

Слід відзначити започаткування безвізового діалогу


Комітет з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту прийняти проект постанови про результати дванадцятого саміту Україна — ЄС. У запропонованому тексті зазначається, зокрема, що саміт відкрив нову сторінку в історії відносин між Україною та Європейським союзом.
Голова комітету Борис Тарасюк наголосив, що «такі важливі для України домовленості, як підписання нової угоди у форматі Угоди про асоціацію та започаткування безвізового діалогу, мають бути відзначені Верховною Радою, оскільки вони відповідають її позиції, висловленій у Рекомендаціях парламентських слухань про взаємовідносини і співробітництво України з Європейським союзом».

За повідомленнями
Інформаційного управління Верховної Ради.