Унаслідок дисбалансу між ринком праці і ринком освітніх послуг значна кількість підприємств відчуває потребу в кваліфікованих токарях, верстатниках, будівельниках, слюсарях-інструментальниках, фрезерувальниках, електрогазозварниках тощо. В Україні не вистачає лікарів, медсестер, учителів, інженерів, інших фахівців високої кваліфікації.
Для забезпечення якісного функціонування системи професійного інформування населення, передусім учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики за участю Міністерства освіти і науки розроблено профорієнтаційний термінал.
Термінал — це молодіжний профорієнтаційний Інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої (татч-скріни), які знаходяться в навчальних закладах.
Впровадження профорієнтаційних терміналів у ЗОШ дасть змогу забезпечити профорієнтаційну роботу якісною інформацією, збільшити рівень працевлаштування випускників професійних освітніх закладів, сформувати у школярів та їхніх батьків ефективні стратегії поведінки на ринку праці тощо.
До кінця поточного року першу тисячу терміналів розмістять в школах, ліцеях та гімназіях. Упродовж 2009—2010 років їх отримають ще 10,5 тисячі шкіл.
Презентація профорієнтаційного термінала (за участю керівників відповідних міністерств) відбулася нещодавно в ЗОШ № 25 Сімферополя.