«Розлучення» БЮТ і «НУ—НС» у Верховній Раді стало сигналом на місцях до бойового шикування політичних осередків усіх кольорів і відтінків. Одні почали говорити про вагоме закріплення свого успіху на минулих виборчих перегонах. Інші, наприклад, соціалісти, по-олімпійському налаштувалися на подолання заповітної парламентської планки.

Звернення на звернення


Майже 30 депутатів-бютівців підготували звернення до Президента України Віктора Ющенка, в якому закликали його «схаменутися» і знову подати руку дружби прем’єру. Якщо ж гарант Конституції «не проявить мужності» і не прислухається до волі народу, йшлося у зверненні, то політичній силі Юлії Тимошенко не залишається нічого іншого, як ініціювати дострокові президентські вибори.
Натомість члени депутатської фракції «Нашої України» в облраді оприлюднили своє звернення, в якому висловили тверде переконання, що Черкащина залишатиметься «острівцем політичної рівноваги й не відступить від проголошеного Президентом демократичного вибору». На екстрено проведеній прес-конференції голова ОДА, лідер обласної організації «Нашої України» Олександр Черевко заявив, що представники державної влади в області повністю підтримують Президента, виконуватимуть усі його рішення, забезпечуючи правопорядок та максимальну стабільність у регіоні.
Олександр СОЛОНЕЦЬ, політичний оглядач газети «Прес-центр»:
— Усі перипетії у політичному житті БЮТ вирішального значення на народне волевиявлення не матимуть. Блок у нашій області втратить на ймовірних дострокових виборах 5—8 відсотків. Виборець орієнтуватиметься на політичні бренди. І хоч би які «чудеса» творили місцеві активісти партії, виборці, котрі на минулих парламентських виборах віддали БЮТ понад 47 відсотків голосів, міркують так: «Ось приїде Юля і в усьому розбереться...».
До слова, Прем’єр-міністр нещодавно збиралася відвідати Черкащину, щоб взяти участь у відкритті нового заводу з виробництва вантажних автомобілів. Однак гарячі події у Києві не дозволили здійснити цю поїздку. Зазвичай відвідини Юлією Тимошенко обласного чи районного центру викликають масовий інтерес жителів.

Литвинівці нарощують м’язи

Найупевненіше почувається обласна організація Народної партії. В її лавах — майже 15 тисяч «штиків», близько 800 первинних парторганізацій і потужне молодіжне крило. «Народники» мають двох «своїх» голів районних рад, чотирьох заступників райрад і 1534 депутати усіх рівнів. Обласний лідер «литвинівців», народний депутат України Сергій Терещук кожен позапарламентський тиждень проводить в окрузі. Партійний штаб «народників» працює чітко і злагоджено. Прийомні дні Терещука в районах відбуваються, як кажуть, за будь-якої погоди. Широко висвітлюється робота Народної партії у місцевих ЗМІ. Мають литвинівці й свою обласну партійну газету.
Всього цього не скажеш про діяльність обласного осередку Партії регіонів. Він значно програє в ініціативі, активності, наявності відомих особистостей у своїх лавах. Непоганий результат на минулих позачергових виборах до Верховної Ради — понад 15 відсотків голосів — це заслуга керівника партії Віктора Януковича.
Віталій МАСНЕНКО, політолог, доктор історичних наук:
— Хто забере на майбутніх виборах голоси «розчарованих» — не зовсім ще відомо. Адже цілком імовірно, що апатія великої частини населення відіграє вирішальну роль. Стомлені політиками та їхніми інтригами люди просто проігнорують вибори. Проте навіть і в цій ситуації можна впевнено сказати, що Народна партія збільшить в області свій вплив. А ось соціалісти, котрі на Черкащині традиційно активні, все ж не зможуть повернути колись високих результатів у політичному змаганні.
Утім, самі черкаські соціалісти так не думають. Голова регіональної організації СПУ, народний депутат України кількох скликань Олексій Малиновський — частий гість у студіях місцевого телебачення і радіо. Його інтерв’ю з роз’ясненням позиції партії займають цілі полоси комунальних і приватних друкованих видань. Самі соціалісти також випускають свою обласну газету, в якій переконують читачів, що найголовніше їх завдання — це вирішити соціальні проблеми населення. Часто соціалісти допомагають людям, котрі потрапили у біду. Як спрацює наполеглива робота партійців Олександра Мороза — покаже час.
Цікава ситуація в обласній організації партії «Єдиний центр», котру очолює перший заступник голови ОДА Петро Гаман. Крім «засвітки» у ЗМІ з приводу створення осередку та однієї-двох прес-конференцій, більш ніяких форм діяльності «єдиноцентристів» не видно. Отже, як не крути, а висновок вимальовується сам: створити регіональну організацію — створили. А що далі робити — ніхто не знає.
Заради справедливості треба сказати, що всі партійні осередки області, почувши команду «старт», чекають тепер відбою. Адже готовність у кожного до змагань різна. І буде це спринт чи марафон — також невідомо. Проте, що на всіх чекають бар’єри — сумніву немає ні в кого.

Лідія ТИТАРЕНКО.
Черкаська область.