Від учора стало можливим здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти без проведення тендерів та інших спеціальних процедур.
Такі наслідки витікають після оприлюдненого вчора рішення КС, яким, зокрема визнано неконституційною постанову Кабінету Міністрів України від 28 березня 2008 року №274 «Про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти».
У ході ухвалення рішення про неконституційність постанови Кабінету Міністрів «Про закупівлю послуг, пов’язаних з формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців» КС вийшов за межі конституційного подання Президента. Зокрема: КС вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції, також абзац 2 пункту 2 прикінцевих положень закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», а також вищезазначені постанови (про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти та про закупівлю послуг, пов’язаних з формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців), які були прийняті на його основі.
У своєму поданні Президент зазначав, що закупівля Центральною виборчою комісією послуг з розроблення та налагодження програмних засобів створення та ведення інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців здійснюється за процедурою закупівлі в одного учасника, Кабінет Міністрів України діяв не лише всупереч положенням Конституції і законів України, а й вимогам ч.3 ст. 42 Конституції України, за якою держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, недопущення зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірного обмеження конкуренції.
Якщо КС визнав неконституційними нормативно-правові акти, якими регулювалася спеціальна процедура закупівлі за державні кошти, то напрошується висновок про те, що фактично Кабінету Міністрів, як і іншим розпорядникам державних коштів, зняли всілякі обмеження щодо визначення постачальника, товару, ціни тощо. Тим самим відкрито шлях до зловживань з бюджетними коштами, що мали місце до введення особливого порядку державних закупівель. Хочеться, дуже хочеться, щоб ми помилилися.

Богдан ЛАВРЕНЮК.