В одному з попередніх номерів газети ми поінформували читачів про виїзне засідання парламентського комітету з питань екологічної політики, присвячене екологічній ситуації довкола будівництва у Білоцерківському районі на Київщині сталепрокатного заводу компанією «Євро Фінанс». І ось дві авторитетні комісії оприлюднили свої висновки.
Про результати тримісячної роботи доповіла спеціально створена тимчасова слідча комісія Верховної Ради України. Документ, підписаний головою ТСК народним депутатом Ксенією Ляпіною, містить низку цікавих висновків. «Комісія не має суттєвих негативних оцінок з цього напрямку, у тому числі і з боку громадськості. Відповідні органи центральної і місцевої виконавчої влади підтвердили законність наданих забудовнику дозвільних документів, за висновками яких, будівництво сталепрокатного заводу відповідає вимогам чинного санітарно-гігієнічного та екологічного законодавства, не створюватиме небезпеки для здоров’я населення та навколишнього природного середовища», — зазначається у висновку.
Підтримує проект і народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах, який вважає, що заводу з екобезпеки немає рівних в Україні, а інвестору потрібно надавати лише всіляку підтримку та оберігати від політичного рейдерства. А от існуючий суперечливий стан громадської думки, на переконання комісії, є звичайною маніпуляцією, яка, на жаль, стала поширеним методом для прикриття не зовсім сумісних (а інколи — зовсім несумісних) з інтересами держави і суспільства цілей.
Від комісії міністерства охорони навколишнього середовища, на чолі із заступником міністра Іваном Макаренком, чекали компетентної відповіді на кілька не менш гострих питань. Загальний висновок комісії, якщо не вдаватися в інші тонкощі, такий: «Радіаційні умови на досліджуваних територіях (промислової зони м. Біла Церква та Шкарівської сільської ради) не накладають жодних додаткових вимог щодо використання територій у господарчій діяльності, зокрема у будівництві, а вплив на режим стоку ріки Рось від експлуатації цього заводу є екологічно допустимим».

Петро ЗУБЕНКО.