Що спільного між оборонною промисловістю і квантовою медициною? У Донецьку відповідь на це запитання безпомилково дасть багато хто. Адже за роки існування «Госпіталю Ситька МРТ» лікування тут одержало майже 17 тисяч пацієнтів з ефективністю від 75 до 90 відсотків. А сам госпіталь входить до асоціації «Темп», свого часу створеної як асоціація підприємств оборонної промисловості. Її голову правління Миколу Казакова (на знімку) по праву називають автором ідеї, талановитим організатором і натхненником. Певно, це символічно, що люди, які багато років займалися військовими замовленнями, взялися за популяризацію сучасного методу лікування, розробленого доктором фізико-математичних наук, заслуженим діячем науки і техніки України, академіком Української технологічної академії, професором Сергієм Ситьком. Відкрите ним учення про фізику живого пролило світло на багато загадок людського організму.

— Госпіталь у Донецьку — найяскравіший приклад поширення квантової медицини за межі Києва, — переконаний Сергій Пантелеймонович. — Пам’ятаю, на початку 90-х років Микола Іванович Казаков побував у нашому центрі «Відгук», поспілкувався і прийняв доленосне рішення. Це госпіталь, якому я можу довіряти. Жодного разу не пошкодував, що передав цій установі право навчати молодих лікарів квантової медицини, названої представниками ЮНЕСКО медициною третього тисячоліття. Тільки-но повернувся з Белграда, читав лекцію, сербські медики надзвичайно зацікавилися моєю технологією — так само, як і їхні колеги з інших країн Європи, США. На жаль, такого розуміння ролі сучасних методів лікування нема на рівні нашого Міністерства охорони здоров’я, уряду, на рівні спонсорів (а тим часом, як свідчить історія, вітчизняні меценати завжди підтримували інноваційні проекти).
Асоціацію «Темп» було створено в жовтні 1990 року — час великих перемін у житті суспільства і країни. Планової економіки вже не було, ринкової — ще не було. Підприємства оборонної промисловості Донецької області опинилися без замовлень. У цих умовах Микола Казаков, який керував відділом оборонної промисловості в обкомі партії, виявив ініціативу і вирішив об’єднати зусилля колективів відомих усій країні підприємств — заводів «Точмаш», «Топаз» та інших, — яким доводилось вирішувати непрості питання конверсії. «Енергійна й комунікабельна людина, Микола Іванович зумів знайти підхід до керівників, переконавши їх у необхідності створення асоціації, — згадує Дмитро Грицай, що в ті роки працював заступником голови облвиконкому, а згодом — заступником глави обласної держадміністрації. — Асоціація допомагала шукати партнерів, триматися на плаву. І те, що «оборонку» не порізали свого часу на брухт, — заслуга в тому числі й керівника «Темпу».
У грудні 1994 року в Донецьку створили «Госпіталь Ситька МРТ». Це був зовсім новий напрямок у діяльності асоціації і перший такий медичний заклад на сході України. Досвід показав, що мікрохвильова резонансна терапія є ефективною медичною технологією при лікуванні багатьох захворювань, у т. ч. важковиліковних, — за умови, що цим займаються підготовлені фахівці на атестованій апаратурі. Лікування безболісне, не має протипоказань, не викликає ускладнень, не порушує цілісності шкірних покривів. Пізніше в асоціації створили науково-дослідний центр квантової медицини, де розроблено й освоєно випуск лікувально-діагностичного комплексу «Ремег» для дослідження стану організму людини і вибору методу лікувального впливу на нього. Дане устаткування захищене трьома патентами України та Росії. Комплекс став основою кабінету МРТ нового покоління, зареєстрованого в Міністерстві охорони здоров’я і дозволеного для застосування в медичній практиці. На базі госпіталю пройшло підготовку близько 40 фахівців з Донецької, Луганської, Вінницької областей, Криму і Києва. В цих регіонах організовано окремі кабінети, оснащені згаданою лікувально-діагностичною апаратурою.
— Я брав участь в організації «Госпіталю Ситька МРТ» і переконаний, що це дуже потрібна й важлива справа, — розповідає голова обласної ради ветеранів Олександр Сергієнко. — Часто ми звертаємося з проханням про лікування наших ветеранів, і відгуки — тільки позитивні. Дуже вдячний керівнику асоціації за те, що він займається цією справою. Бачу, що до цієї ініціативної, доброї людини тягнуться люди. Хочеться побажати Миколі Івановичу чим більше сил, щоб і далі виконувати свою місію.
У кабінеті Миколи Казакова на видному місці висить прапор Військово-Морського флоту — пам’ять про службу на Балтійському флоті. Як одному з найкращих матросів, йому свого часу дали рекомендацію для вступу до вузу. Так балтійський матрос, уродженець Курської області, опинився в Донецьку. Згодом пов’язав своє життя з оборонною промисловістю. За досягнення в цій галузі нагороджений орденом «Знак Пошани», орденом Трудового Червоного Прапора і чотирма медалями Федерації космонавтики СРСР. Завзятий спортсмен, Микола Іванович до сьогоднішнього дня не полишає екстремальних видів спорту. В «обов’язковій програмі» — гірські й водні лижі, віндсерфінг, великий теніс і ковзанка, куди ходить разом з коханими онучками.

Ліна КУЩ.
Донецька область.
Фото автора.