Після першого засідання експертної економічної ради глава парламенту Арсеній Яценюк запропонував власне бачення виходу із фінансово-економічної кризи у державі. Пропозиції, вироблені на засіданні експертної ради, буде озвучено на засіданні РНБО, запланованому на 17 жовтня.

Утримати гривню і довіру
При цьому Голова Верховної Ради зауважив: відмінність нинішньої кризи від 2004 року полягає в тому, що тоді не було світової фінансової кризи, а існувала криза довіри до політиків. Для того, щоб стабілізувати ситуацію нині, на думку А. Яценюка, насамперед треба підтримати ліквідність усіх комерційних банків України та зміцнити гривню. «Якщо зараз зірвемо курс національної валюти, це ще сильніше може підірвати кризу довіри і потягне за собою низку негативних наслідків», — сказав він.
А. Яценюк також вважає за необхідне провести націоналізацію тих комерційних банків, які сьогодні потрапили у скрутне фінансове становище і не можуть самостійно вийти з нього.
«Найкращий вихід, — вважає Голова Верховної Ради, — це через Ощадбанк або через Укрексімбанк чи через прийняття окремого рішення щодо націоналізації цих установ викупити акції (мова повинна йти виключно про номінальну вартість), ввести державні гарантії, й у такий спосіб стабілізувати ситуацію. Діяти таким чином треба і щодо інших банків, які спіткатиме фінансова нестабільність». У цьому немає нічого нового, зауважив очільник парламенту, адже в такий спосіб діяли всі країни у світі, від США до європейських. Для цього не потрібно приймати жодних законодавчих актів, можна справитися силами Кабінету Міністрів.
На засіданні РНБО глава парламенту, за його словами, також наполягатиме на негайному збільшенні гарантування депозитних вкладів фізичних осіб. Сьогодні ця сума становить 50 тисяч гривень. Арсеній Яценюк вважає, що її можна збільшити до 150 тисяч. Згідно із законом про гарантування вкладів фізичних осіб, НБУ може збільшити суми гарантування за рахунок рефінансування.
Окрім цього, наголосив Голова Верховної Ради, дуже важливо, щоб постанова НБУ виконувалася у повному обсязі й діяла однаково для всіх комерційних банків. «Але НБУ є лише одним із елементів фінансової стабільності, — зауважив А. Яценюк. — А ключовим відповідальним за економічну політику є Кабінет Міністрів».
Що стосується власних заощаджень, то глава парламенту зізнався: сам він не зняв жодної гривні чи долара зі своїх депозитних вкладів, як і під час фінансової кризи в 2004 році, коли працював головою НБУ. «Цим показуючи всій банківській системі: якщо я спокійний, то і всім треба бути спокійнішими удвічі  більше, — сказав А. Яценюк. — Нині усе залежить від налагоджених дій уряду і центрального банку. До речі, всі мої депозити задекларовано, їх можете побачити в декларації».
Чи ще засідатиме нинішній парламент?
Окрім того, Голова Верховної Ради повідомив, що звернувся до Конституційного Суду з проханням прискорити розгляд подання 51 народного депутата України про офіційне тлумачення статті 90 Конституції: чи припиняє Верховна Рада свої повноваження в тому разі, якщо Президент України підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. «Відповіді на це запитання поки що немає ні в кого, я не беруся вільно тлумачити Конституцію, таке право є виключно у КС, — підкреслив А. Яценюк. — Але в тому разі, якщо буде досягнуто політичної згоди, то можна домовитися з Президентом і зробити так, як у 2007 році, коли на один день призупинялася дія президентського указу про розпуск Верховної Ради, збирався парламент, голосував законодавчі акти».
Глава парламенту заперечив повідомлення про те, начебто на розгляд Верховної Ради подано 49 законопроектів, спрямованих на подолання фінансової кризи: «Жодного закону, який би стосувався подолання фінансової кризи, в українському парламенті немає».

Ті самі гравці, але інша пропорція
Уникнути дострокових парламентських виборів, вважає Арсеній Яценюк, наразі вже неможливо. Щоб спрогнозувати, як розвиватимуться події надалі, він пропонує пригадати, як усе відбувалося у 2007 році: «Аналог тієї ж картинки, ті самі персоналії, ті  самі гравці, тільки обернена пропорція. Тільки кардинально протилежні меседжі». «Сьогодні відновлення роботи парламенту неможливе, — переконаний А. Яценюк. — Якщо політичні сили готові повернутися до переговорів, можуть бути дискусії. Але я не чув ні від кого про це».
Щодо дати дострокових виборів, на думку Голови Верховної Ради, через судову тяганину її може бути перенесено. «Мова може бути про зрив календарного плану проведення дострокових парламентських виборів, і, отже, постановку питання про перенесення терміну їх проведення», — сказав А. Яценюк.

Юліана ШЕВЧУК.