Як і належить за законом, виборчий процес в Україні розпочався в суботу 11 жовтня — наступного дня після опублікування президентського указу № 911 про розпуск парламенту.
У зв’язку з цим адміністративні та звичайні суди у всіх 24 областях України, Автономній Республіці Крим, столиці, містах Києві й Севастополі перейшли на особливий режим роботи. В усьому, що стосується виборчих суперечок, для судів більше не існує «робочого» й «неробочого» часу. 24 години на день, сім днів на тиждень у приміщенні суду перебувають черговий суддя і працівник суду. Застосовуються скорочені терміни оскарження порушень прав виборців (5 днів) і апеляційного оскарження вже прийнятих судових рішень (2 дні). Самі суди також зобов’язані працювати швидше.
П’ять діб надано законом на розгляд справи судом 1-ї інстанції, і дві доби — апеляційним судом. Громадянам-виборцям слід пам’ятати, що вони мають право звертатися й у звичайні районні та міськрайонні суди за місцем проживання, і в новостворені окружні адміністративні суди (із 27 передбачених законом уже діють 20). Усі виборчі суперечки в столиці, а також судові справи за скаргами з усієї країни на рішення, дії і бездіяльність Центвиборчкому під час відсутності Окружного адміністративного суду столиці (указ про ліквідацію якого сьогодні був офіційно опублікований) розглядатиме і вирішуватиме Печерський районний суд міста Києва. Забезпечити порядок і захист судочинства і прав виборців від порушень і незаконного втручання доручено органам міліції і СБУ.
На перебіг виборчого процесу, відповідно до закону, не вплине факт судового оскарження президентського указу про проведення виборів і процесуальні ухвали, що набрали чинності. По-перше, як справедливо стверджують фахівці, такої позовної вимоги — (при) зупинити виборчий процес — у судах ніхто не заявляв. По-друге, пунктом 15 постанови № 2 Пленуму Вищого адміністративного суду роз’яснена вимога процесуального закону: забезпечуючи позов, суд або суддя не вправі прямо чи побічно зупиняти виборчий процес. Єдиний виняток, що допускає закон, — заборона на публікацію результатів виборів, які вже відбулися, — якщо такі результати оскаржено.

Сергій КІВАЛОВ,
народний депутат України,
голова Комітету Верховної Ради України
з питань правосуддя.