Ситуація із врожаєм-2009 уже сьогодні не може не тривожити. Агротехнологічні строки засіву вже минули, а сільгосппідприємства всіх форм власності заклали озимі на зерно на площі 6 мільйонів гектарів. Це приблизно на 500 тис. га менше, ніж торік.

Причини — не лише дощовий вересень, а й неможливість узяти кредит, високі ціни на «горючку» й низькі — на зібрані колосові, які вкотре показали аграріям: сіяти хліб невигідно.

До того ж добрив під майбутній урожай внесено майже на третину менше, ніж у 2007-му. Схоже, в наступному сільськогосподарському сезоні на полях визріє чимало фуражу. Ця «економія», коли не вистачає коштів на вітаміни полів, влітає господарствам у копієчку. Загалом втрати на якості становлять близько мільярда гривень. Пшеницю 5—6 класу тепер купують у сільгоспвиробників іноді нижче собівартості, по 600—700 гривень, а на продовольчу ціни порівняно з минулим роком майже не впали. Є різниця?

Тепер про нинішні досягнення, з приводу яких напередодні оголошених дострокових виборів активно б’ють себе в груди керівник Української академії аграрних наук М. Зубець і міністр агрополітики Ю. Мельник та інші.

Стверджується, що в Україні зібрано майже 46 мільйонів тонн зернових. Але тут, як у тому жарті про вибори, де важливо не те, як проголосували, а те, як полічили. У нас таке було не раз: спочатку — реляції, а потім, після усушки й утруски, врожай значно «всихає». Проте не в тім суть. Запитай у будь-якому селі про заслугу аграрних лідерів, то в багатьох навіть не знають, як їх звати-величати. Головне — тепер посприяла гарна погода, а минулого року підвела посуха. Якщо можна з натяжкою уявити собі допомогу цих діячів порадами і прогнозами у великих агроформуваннях, то усвідомити, як підсобили вони в господарствах населення, де зібрано близько 10 мільйонів тонн зерна, зовсім важко.

Треба сказати: вродило не тільки в нас. У Росії зібрали більш як 110 мільйонів тонн зерна. Але відмінність їхнього рекорду від нашого — там посіви на наступний рік не скоротили, а збільшили. Не відкрив, як передбачалося, нам дорогу з великим врожаєм на європейські ринки вступ України до СОТ. У 27 державах ЄС також зібрано чимало зерна — понад 306 мільйонів тонн. Торік було близько 258 мільйонів. В Єврокомісії тепер подумують, чи не вдатися їм до обмежень на ввезення до себе хлібних культур? І це буде по-ринковому. От коли в Україні обмежували експорт колосових через неврожай — такі дії спричиняли обурення з боку світового співтовариства.

І ще про врожай майбутній. У плани сільгоспвиробників навряд чи вкладаються позачергові парламентські вибори. Адже не вирішено питання про оподаткування аграрного сектору, особливості сплати ПДВ і не прийнято держбюджет-2009. На першому місці завжди має бути хліб. А щорічні видовища по телевізору про передвиборні баталії — дякую! Ними вже ситі по горло.