Мешканці гетьманської столиці утворили кооператив, який взявся за розведення худоби

Нещодавно Батурин став містом. Але... лікар-пенсіонер Леонід Бердичевський (на знімку), який організував кооператив імені краєзнавця Олександра Кодакова, взявся зі своїми однодумцями розводити тут корів.

— У 2000 році в Батурині круторогих було 540, — каже він. — А вже у 2002-му — 230. А на початку року нинішнього стало 211. Що ж ми завтра у містах їстимемо, якщо так далі піде?

Проект розвитку молочного скотарства у колишній гетьманській столиці підтримала міжнародна благодійна фундація «Хайфер Проджект Інтернешенл». Батуринцям безоплатно дісталися 40 високопродуктивних нетелей червонорябої породи. Тепер у місті фактично вже 250 корів. Благодійна організація ставить єдину вимогу — власник дарунка має після розтелу корівок виростити теличку і передати її знайомим, родичам. У такий спосіб кількість породистих тварин у Батурині має з роками збільшитися.

Коли про ідею почули, до кооперативу захотіли приєднатися чимало й таких, хто не тільки не мав власних корів, а й картоплю лінувався викопати з городу.

— П’яничок ми не залучали до кооперативу, — каже ветлікар Анатолій Бороденко. — Звичайно, такі худобу взяли б тільки для перепродажу.

Отримали нетеля 82-річний ветеран Великої Вітчизняної війни Михайло Якимович Коросташовець з дружиною Ганною Іванівною.

— Чи не важко вам порати корівку? — запитую.

— Важко! Так баба ж без молока не може, — зізнається пенсіонер.

— Нічого, упораємося, — додає жінка. — Нам син кормами допоможе. Та й тепер, аби були гроші. Заплатиш — так косаркою і викосять, і у двір завезуть.

Любов Яківна Кривець цього року здала корівку «з норовом». Назбирала грошей для купівлі нової. Аж тут весілля у сина. Гроші пішли на урочисту церемонію.

— Як почула про кооператив, дуже зраділа, — хвалиться жінка, у якої так просто вирішилася проблема з молоком.

У кооперативу — великі плани. Леонід Бердичевський роздобув завдяки знайомому-бізнесмену новий холодильник на дві тонни молока.

— Через півмісяця вже працюватиме, — зазначає голова кооперативу. — Тоді здаватимемо охолоджене молоко по 2 гривні 60 копійок за літр, а не по 1 гривні 15 копійок, як нині.

— У Короп чи Мену на молокозаводи продаватимете?

— Здаватимемо у Київ! Бо тут усі дурять.

— Це ж далеко!

— Далеко не далеко, а у нас домовленість вже є!

Доки у кооперативі тільки власники подарованої худоби, але якщо завдяки холодильнику плата за здане молоко підвищиться, громада батуринського об’єднання прогресуюче збільшиться. Леонід Бердичевський планує тоді спільно розв’язувати питання випасу, заготівлі сіна тощо.

Чернігівська область.

Фото автора.