«Круглий стіл» на тему «Підготовка кадрів для сільського господарства: проблеми та шляхи їх вирішення» відбувся у столиці. Його організатори констатували: щедрі врожаї значною мірою починаються з кадрів. Бо сьогодні інтелектуальна складова агробізнесу досить вагома. Щороку зростають інвестиції у сільське господарство України. З-за кордону до нас приходять компанії, але стикаються з проблемою відсутності кадрів потрібної кваліфікації. А славнозвісний «людський фактор» може перекреслити будь-які правильні бізнес-плани.

На думку власника Тетіївської агропромислової компанії ЗАТ «ТАК» Руслана Голуба, трактором, який коштує 300, а то й 500 тисяч доларів, має керувати людина з вищою освітою, а не той, хто закінчив курси трактористів. Треба змінювати підходи: необхідно, щоб в аграрних університетах вивчалася нова техніка, яка з’являється на селі. Але починати слід із загальноосвітньої школи. При багатьох сільських школах раніше були навчальні комбінати, де викладали, як лагодити та їздити на тракторі. Здебільшого це все кудись зникло.

Навіть не всі аграрні вищі навчальні заклади, повідомив начальник науково-дослідної частини Національного аграрного університету Вадим Ткачук, зберегли у своїх структурах науково-дослідні господарства, які були базовими для практики студентів. В аграрному університеті такі є. Але фінансові можливості не завжди дозволяють використовувати технологічні новинки для навчання. Позитивний досвід у цьому плані — співпраця вузів із великими корпораціями та фірмами, які займаються постачанням таких технологій. З ними в аграрному університеті підписують угоди й направляють студентів на практику та стажування. Зиск обопільний.