Як відомо, через проблеми з фінансовим становищем 7 жовтня Нацбанк призначив у АКБ «Промінвестбанк» тимчасову адміністрацію під орудою заступника голови правління НБУ Володимира Кротюка.

У понеділок він запевнив представників ЗМІ, що Промінвестбанк загалом витримує зобов’язання за клієнтськими платежами (зарплатними, комунальними та ін.), а нетривалі затримки відбуваються через технологічні та фінансові проблеми.

Банк потерпає через відтік коштів підприємств і громадян, тому тут упевнені, що постанова Нацбанку про обмеження на дострокове вилучення депозитів та кредитування комбанками посприяють фінансовому оздоровленню. Зі свого боку, він закликає вкладників не панікувати, оскільки задіяно достатньо впливові інструменти для якнайшвидшої реабілітації авторитету Промінвестбанку (5-мільярдна кредитна лінія Нацбанку) і фінансової системи загалом (вищезгадана постанова Нацбанку, пом’якшення резервних вимог, потужне рефінансування під 12—15 річних тощо). Проблем з видачею готівки, каже Володимир Кротюк, немає, хоч банкомати і каси видають на руки не більш як по 1000 гривень. Сумнівних кредитів у портфелі банку — 1,5—1,7 відсотка, тож його якість цілком задовольняє. Взагалі світова криза напряму не зачепила банківську систему, але, як то кажуть, береженого Бог береже. Чомусь подумалось, що має берегти і банківський рахунок.

Розпочалася інвентаризація пасивів та активів. Нагадаю, станом на липень цього року Промінвестбанк посідав одне з провідних місць (шосте!) в банківській системі. А вже тепер Промінвестбанку шукають стратегічного інвестора. З міркувань комерційної таємниці, банкір ухиляється називати претендентів на акції Промінвестбанку. Згадує про якогось російського інкогніто, хоч уже відомо принаймні про двох претендентів із Російської Федерації. Потенційному покупцю активів Промінвестбанку, каже Володимир Кротюк, належить не тільки викупити левову частку акцій, а й, згідно з чинним законодавством, виконати всі нормативи з адекватності капіталу. (Чи міг хто подумати, що Промінвестбанку набиватимуть ціну!? І чи не тому так сталося, що Промінвестбанк чи не остання фінустанова, яку акціонери ніяк між собою не поділять?!)

Зрештою, підсумуємо. Проблеми з ліквідністю Промінвестбанку, за вирішення яких узялися і Нацбанк, і чимало людей від влади та політики, в будь-якому разі не позначаться на самопочутті банківської системи і вкладах клієнтів, попри тісний зв’язок цієї установи з іншими комерційними банками. Взагалі те, що відбувається у банківській сфері, на кризу ніяк не тягне, на що вказує і цілком прийнятна її ліквідність, і адекватна реакція Нацбанку на загострення валютних ризиків. А, з другого боку, продаж ще одного банківського активу з огляду на прогнозне пересихання джерел валютних надходжень не повинно викликати рішучих заперечень у Нацбанку та уряду. Але те, що відбувається з Промінвестбанком, — це не тільки бізнес, на що вказують і гроші 60 тисяч акціонерів, і близько 300 мільйонів гривень знятих за тиждень заощаджень, які розірвали банківську тишу.