Понад півсотні прихильників БЮТу в понеділок увечері пікетували приміщення Апеляційного адміністративного суду Києва. Саме в цей час тут мали розглянути скаргу секретаріату Президента на ухвалу Окружного адміністративного суду столиці щодо припинення дії указу про дочасні вибори. Протестанти тримали в руках біло-червону символіку, а також плакати із написами «Президент гарант, а не ігнорант Конституції» та «Ні — перевиборам в умовах світової економічної кризи!». Були тут і народні депутати від названої політичної сили. Журналісти могли помітити, що на засідання суду прибула заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук, а також начальник Головного управління СБУ в Києві та Київській області Василь Грицак. Однак у судову залу представників ЗМІ не пустили. Підстава — список розпорядника суду, в якому визначено кількість журналістів, котрі можуть бути присутніми на засіданні. Які саме журналісти, не уточнювалося, а самого розпорядника бійці «Грифону» покликати відмовилися.

Увечері Марина Ставнійчук повідомила, що апеляційний суд відмовив представникам БЮТу у відводі суддів у справі. «Оскільки фізично суддям не дають можливості входити до зали судового засідання, це — безпрецедентно», — зазначила вона. З її слів, засідання апеляційного суду не було закрите процесуально, адже депутати тримали двері дорадчої кімнати, тож судді так і не змогли потрапити до зали засідань. Зі слів Марини Ставнійчук, юридично суд має право продовжити засідання в будь-який час, але фактично не має можливості цього зробити. «Мовою Кримінального кодексу — це пряма перешкода здійсненню правосуддя і вплив на суддів», — зауважила заступник глави секретаріату Президента.

Водночас, зі слів Андрія Кожем’якіна, БЮТ, який він представляє, підготував заяву до МВС із вимогою порушити кримінальну справу у зв’язку з тим, що в дорадчій кімнаті крім суддів знаходяться сторонні люди. На думку народних обранців, це свідчить про тиск на суддів у момент ухвалення рішення.

Тож у понеділок ухвалили рішення продовжити засідання апеляційного суду вранці наступного дня. Однак вчора його перенесли на п’ятницю, 17 жовтня. Про це повідомив Андрій Кожем’якін. Відповідно до заяви члена ЦВК Андрія Магери, тоді ж закінчується і критичний термін для вчасного проведення виборів. За повідомленням керівника управління Держохорони Валерія Гелетея, вчора посилено охорону всіх столичних судів, адже невідомо, «де буде наступне блокування».

Тим часом, указом Президента Окружний адміністративний суд Києва, через рішення якого, власне, й почалася низка блокувань, було ліквідовано. Натомість з 14 жовтня створено Центральний окружний адміністративний суд Києва у кількості 37 суддів та Лівобережний окружний адміністративний суд Києва у кількості 22 суддів. У секретаріаті глави держави заявили, що така реорганізація не впливає на вже винесені цим судом рішення. Однак бютівець Валерій Писаренко повідомив про намір БЮТу оскаржити і цей президентський указ і назвав його репресіями проти всієї судової системи. А заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук зазначила, що питання про дієвість ухвали Окружного адмінсуду Києва, яким фактично припинено виборчий процес, після його реорганізації вирішуватиметься в Апеляційному адміністративному суді.