Про це глава держави заявив на вчорашньому засіданні Ради національної безпеки і оборони. Обговорювали два питання: невідкладні заходи щодо забезпечення конституційних виборчих прав громадян України під час проведення позачергових виборів Верховної Ради та заходи щодо посилення фінансово-бюджетної дисципліни і мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на нашу економіку.

Віктор Ющенко наголосив, що головне завдання влади сьогодні — забезпечити можливість проведення виборів, у тому числі фінансування кампанії. «У колі державницьких структур ми повинні говорити про одне — як виконати Конституцію, забезпечити фінансування і дати можливість провести волевиявлення виборця, і через ті мандати, які виборець надасть політичним силам, буде знайдено спосіб врегулювання цієї кризи», — наголосив Віктор Ющенко.

Блокування роботи парламенту в той час, коли необхідно винести рішення про фінансування виборів, Президент розцінив як політичне рейдерство. Він висловив обурення тим, що парламентська процедура щодо цих законодавчих змін була зірвана. Відтак, за його словами, відповідь можна знайти через використання коштів резервного фонду державного бюджету.

«Тому нам треба робити позачергове засідання РНБО, щоб шукати, як у рамках закону, закону «Про Кабінет Міністрів», положення про резервний фонд (державного бюджету) забезпечити законне фінансування виборів до парламенту», — констатував Президент.

Глава держави наголосив на тому, що його рішення про призначення виборів є однозначним, і його потрібно виконувати, оскільки відповідно до Конституції, є один спосіб дати відповідь на кризу, яка була сформована 2 вересня в українському парламенті, — дострокові вибори. До того ж Президент зауважив, що не був прихильником їхнього призначення.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).