Учора київський Апеляційний адміністративний суд мав вирішити долю дострокових виборів

Ще минулої п’ятниці Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію Указу Президента Віктора Ющенка про перевибори Верховної Ради. Того ж дня глава держави звільнив з посади суддю Володимира Келеберду, який прийняв таке рішення. (Завтра, як повідомив народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко, Рада суддів розгляне звільнення представника Феміди).

У суботу секретаріат Президента подав апеляцію, яку планували розглянути наступного дня. Однак засідання перенесли на понеділок. Як повідомив представник Президента в суді Руслан Кирилюк, слухання апеляції відтерміновано через клопотання БЮТ, який переконав суддів розглядати не копії документів, які надав секретаріат Президента (СП), а оригінали справи з Окружного адміністративного суду. У такий спосіб, переконані в СП, бютівці намагаються затягнути справу.

Починаючи з суботи, депутати цілодобово чергують у приміщенні Апеляційного суду і запевняють, що позиція БЮТ незмінна: виборів до Верховної Ради не буде.

Є своя позиція і у Вищого адмінсуду. «Щодо оскаржуваного рішення Окружного адмінсуду Києва, то оцінку йому на предмет правомірності дасть Київський апеляційний адмінсуд, але розгляд таких справ належить до компетенції Конституційного Суду України, про що також свідчить і практика вирішення подібних спорів у Вищому адміністративному суді», — цитує заяву ВАСУ його прес-служба.

А тим часом учора близько 20 народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко перебували у приміщенні ВАСУ.

«Група народних депутатів супроводжує Пасенюка, заважаючи йому виконувати поточну роботу», — відзначили в прес-службі ВАСУ. Однак, про конкретну мету візиту у Вищий адміністративний суд України народні депутати від БЮТ не повідомили. Їхні вимоги до керівництва суду також невідомі.

За словами голови ВАСУ О. Пасенюка, у такий спосіб систему адміністративних судів намагаються втягти в політичні ігри, що є неприпустимим. Суддя закликав вирішувати всі протиріччя в правовій площині, відповідно до законодавства України.