Як відвернути світову фінансову кризу, на вихідних вирішували лідери найупливовіших держав. «Велика вісімка» і 15 країн єврозони прийняли два плани, що повинні підтримати фінансову стабільність.

Лідери єврозони, до яких приєднався британський прем’єр Гордон Браун, зобов’язалися гарантувати міжбанківські позики до 2009 р. і заявили, що вкладатимуть гроші в кредитні організації шляхом купівлі їхніх акцій. За словами президента Франції Ніколя Саркозі, ці заходи мають безпрецедентний характер. Зокрема він повідомив, що європейські лідери досягли рамкової угоди, відповідно до якої окремі країни інвестуватимуть капітали у свої банки, купуючи їхні привілейовані акції. Н. Саркозі також відзначив, що план зачіпає всі аспекти фінансової кризи, але не повідомив, у яку суму він обійдеться, передає Бі-Бі-Сі.

Представники «великої вісімки» затвердили план дій для боротьби з фінансовою кризою, передає ІТАР-ТАКС. Цей документ складається з п’яти пунктів. Передусім він передбачає використання будь-яких наявних засобів для підтримки системно важливих фінансових інститутів і недопущення їхнього краху. По-друге, учасники «вісімки» збираються вжити всіх необхідних заходів для розблокування кредитних і грошових ринків, забезпечення широкого доступу банків та інших фінансових інститутів до ліквідності та фінансування. По-третє, вони мають намір забезпечити банкам можливість у разі потреби залучати капітал як із приватних, так і з державних джерел у достатніх кількостях для відновлення довіри і поновлення ними кредитних операцій. По-четверте, мова йде про необхідність забезпечити надійність національних програм зі страхування вкладів. Останнім іде пункт про необхідність уживати заходи для поновлення діяльності вторинних ринків іпотечних та інших цінних паперів.

Український рецепт виходу з економічної кризи вчора обговорювався на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

Однак замість стабілізаційного плану міністр юстиції Микола Оніщук по закінченні засідання повідомив тільки про те, що РНБО зобов’язала уряд виділити гроші з резервного фонду для проведення позачергових парламентських виборів.