Ранкове засідання 10 жовтня

Учора робота головного законодавчого органу розпочалася блокуванням депутатами від фракції БЮТ. Вони зайняли трибуну та президію, загородили стільцем двері, через які зазвичай заходить глава парламенту, і розташувалися в урядовій ложі.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відкрив засідання з трибуни. Він повідомив, що указ Президента про припинення повноважень Верховної Ради 6-го скликання та призначення дострокових парламентських виборів на сьоме грудня вже опубліковано в офіційних виданнях Верховної Ради та уряду. Тож вибори невідворотне явище.

Потім А. Яценюк запросив лідерів фракцій на погоджувальну раду.

— Треба ще раз зайти в кабінет і з’ясувати, у якій формі буде прийматися закон про вибори, яка сума фінансування буде виділятися чи не буде виділятися, як ми будемо за це голосувати, коли розблокуємо роботу парламенту і взагалі, чи будуть підписані ці акти законодавства, які будуть проголосовані Президентом після припинення повноважень Верховної Ради? — наголосив глава парламенту.

Він нагадав, що в Конституційному Суді є з цього приводу відповідне подання, а також наголосив, що «це питання дискусійне», бо в частині 1 ст. 90 Конституції визначено, що повноваження Верховної Ради припиняються з обранням нового парламенту. Водночас не визначено, коли припиняються повноваження парламенту в разі дострокового припинення його повноважень. Він припустив, що «це дискусія для юристів, і рішення проблеми має бути у подвійній площині — політичній і юридичній».

Під час перерви народні обранці від фракції БЮТ продовжили блокування. Однак замість запланованої години нарада лідерів фракцій ледь зайняла 30 хвилин. Після цього Арсеній Яценюк з трибуни парламенту, оточений бютівцями, оголосив про закриття ранкового засідання.

— Зрозуміло, що сьогодні у зв’язку з тим, що парламент заблокований, немає можливості прийняти ні зміни до закону про вибори народних депутатів, ні зміни до закону про держбюджет задля фінансування виборів, — сказав він.

Крім того, глава парламенту зазначив: цілком зрозуміло, що зупинити виборчу кампанію «практично неможливо».

З огляду на це, я пропоную розійтися, бо трибуна не буде розблокована, а далі — покаже час, — підсумував Арсеній Яценюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.