Вечірнє засідання 9 жовтня

Погоджувальна рада завершилася майже безрезультатно — глава парламенту Арсеній Яценюк визнав, що атмосфера під час консультацій лідерів фракцій у десять разів гірша за ту, яка була за часів блокування по НАТО. «У нас така історія складається: ми не зійтись по-людськи не вміємо, ані розійтись, — зауважив Голова Верховної Ради. — Треба так наплювати один другому в душу, щоб вже потім не віталися один з одним». Більшістю керівників фракцій до розгляду було запропоновано два законопроекти — про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» і зміни до закону про держбюджет-2008 у частині фінансування дострокових парламентських виборів. Щоб не потрапити в правову колізію, головуючий запропонував розглянути ці два законопроекти без рішення комітету, оскільки наступного дня буде опубліковано Указ Президента про дострокове припинення повноважень парламенту.

А. Яценюк повідомив, що ЦВК офіційно надіслала пропозиції стосовно виділення коштів на проведення дострокових виборів у сумі 417 млн. грн. При цьому ще є борг у розмірі 14 млн. грн. за попередні місцеві вибори, а також рішенням Верховної Ради призначено 138 позачергових виборів у селах, селищах і містах, які потребують іще близько 16 мільйонів.

Під час обговорення Іван Кириленко (БЮТ) заявив, що його політична сила категорично протестує проти такого підходу — ламати через коліно. Бютівці вимагали спочатку прийняти зміни до бюджету на 2008 рік, щоб захистити шахтарів, пенсіонерів, вчителів, лікарів, ухвалити урядовий проект закону про бюджет-2009, в якому на 30 відсотків збільшено соціальні виплати. «У нас величезні борги перед народом, нас не буде тут сім місяців у цьому залі, — наголосив І. Кириленко. — Хто прийде потім на ці руїни?»

Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко, закликаючи проголосувати за зміни до виборчого закону та про держбюджет, звинуватив колишніх колег по коаліції у «сповідуванні подвійних стандартів». «Є одна фракція, яка минулого року дуже кричала, що треба вибори. Але вона тоді була в опозиції. І тепер є ця ж сама фракція, але тепер при владі. І вона дуже кричить, що виборів не треба», — сказав він.

Лідер комуністів Петро Симоненко наполягав на своїй правді: «Авантюра Ющенка з достроковими виборами накладається сьогодні на вже очевидні за своєю трагедією наслідки світової фінансової кризи і можуть обернутися для України і нашого народу трагедією, яку ще складно навіть передбачити». І нагадав пропозицію фракції комуністів: негайно приступити до процедури імпічменту Президента.

Олександр Єфремов (Партія регіонів) закликав опонентів із помаранчевого табору знайти в собі мужність визнати, що програли, і не панікувати в найскладніший момент. «Значно менше знадобиться коштів для того, щоб провести дострокові вибори і отримати чесних та порядних правителів, аніж підтримувати ту ситуацію, яка є сьогодні», — наголосив парламентарій.

Підтримали включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до виборчого закону 228 депутатів. «За» проголосували Партія регіонів, «НУ—НС» і Блок Литвина. Однак під час оголошення законопроекту до розгляду депутати з фракції БЮТ заблокували президію і трибуну для виступів. Головуючий оголосив чергову перерву.

Після перерви А. Яценюк заявив: «Ситуація абсолютно зрозуміла — якщо в нас немає законодавства, то в нас немає виборів. Можна проводити вибори без законодавства, але тоді вони будуть явно неконституційними і визнані такими всіма судовими інстанціями». Щоб цього не сталося, зауважив Голова Верховної Ради, і планувалося розглянути ці законопроекти. За словами А. Яценюка, навряд чи нинішня ситуація може бути вирішена лише керівниками депутатських фракцій. «Треба залучити всі політичні сили, все керівництво держави і поставити крапку в цьому питанні, тому що сторінка перегорнута, а нова сторінка так і не відкрита», — резюмував Голова Верховної Ради і оголосив про закриття вечірнього засідання.