Одним із пріоритетів державного бюджету на 2009 рік має стати житлово-комунальна сфера. Таку думку висловив лідер блоку свого імені Володимир Литвин на прес-конференції в Луганську.

«Житлово-комунальна сфера зараз становить загрозу національній безпеці, загрозу країні і людям через низьку якість цих послуг і те, що всі системи життєзабезпечення людини фактично вичерпали свій ресурс, прийшовши на 80 відсотків, а з ряду напрямків і на 100 відсотків, у повну непридатність», — відзначив народний депутат.

За його словами, реформування, насамперед, потребують тарифи в ЖКГ. «Ми вважаємо, що потрібно ліквідувати ПДВ, який платять люди, оплачуючи житлово-комунальні рахунки. Зараз збирається по 20 відсотків податків, у тому числі і з оплати житлово-комунальних платежів, а потім держава повертає ці кошти обраній групі осіб. Люди не повинні платити податки двічі. Тому що людина, коли одержала зарплату, уже податки сплатила», — сказав В. Литвин. Він переконаний: тарифи мають формуватися цілком прозоро, враховувати платоспроможність людей і сукупно з витратами на продукти харчування займати не більше 30 відсотків доходів родини.

На його думку, особливої уваги також заслуговує якість наданих послуг і води. «На Луганщині ця проблема особливо болюча, так само як і практично в усіх інших регіонах. Тут слід затвердити і ввести єдині для всієї країни стандарти на якість води, що повинні мати, я хочу це підкреслити особливо, силу закону! І держава повинна нести відповідальність за якість води», — сказав обранець.

Крім того, одним із пріоритетних напрямків державної політики, за словами В. Литвина, має стати розвиток освіти: «Дипломи повинні бути іменними. Приміром, Луганський національний університет — це марка, Київський національний університет — це марка. Вчорашні ПТУ не повинні називатися університетами. Треба зупинити деградацію системи освіти. Надалі вчені мають прийти в уряди, на зміну правителям-політикам прийдуть уряди вчених і експертів».

Водночас, прогнозуючи підсумки майбутніх парламентських виборів, Володимир Литвин відзначив: «У нашій країні немає демократії, адже демократія — це коли ти не знаєш результатів до останнього дня, а вже сьогодні можна стверджувати, що співвідношення сил у Верховній Раді VІІ скликання складеться приблизно 25 на 20 відсотків. Думаю, що варто було б скасувати рейтинги, як процес маніпуляції свідомістю людей, коли не скасувати, то хоча б зробити закритими. Люди хочуть стояти поруч із сильним, і якщо заздалегідь втовкмачити, хто сильний, то, йдучи на вибори, людина не думає, а голосує автоматично». Гарантією стабільності роботи парламенту, вважає політик, може стати повернення до мажоритарної системи. «Це було б правильно, всі регіони країни було б чути, голоси людей перетворилися б на симфонію», — відзначив він.

На запитання, чому народ швидко розчаровується в тих, за кого голосує, В. Литвин відповів: «Ніхто не знає так добре країну, як люди, що не у владі. Саме вони мають брати участь у складанні програми розвитку країни. В нашій державі будь-яка влада розбещує, тому що нема відповідальності, а також нема контролю. У нас відсутнє почуття стабільності. Люди, котрі приходять у владу, орієнтовані на короткий результат, а не на перспективу».